Okrem patentu na motorové vozidlo mal Benz aj podnikavú manželku

NETKY.SK • 27 Január 2011, 12:26 • 2 min
Okrem patentu na motorové vozidlo mal Benz aj podnikavú manželku

Okrem patentu na motorové vozidlo mal Benz aj podnikavú manželku

slovakia

left justify in out

img

Nemecký technik Karl Friedrich Benz získal pred 125 rokmi 29. januára 1886 patent na svoje praktické trojkolesové motorové vozidlo s benzínovým motorom - prvý automobil.
      Okrem patentu mal Benz aj šikovnú ženu. Bertha sa stala jeho manželkou v roku 1872 a ešte pred svadbou poskytla Benzovi svoje veno na vyriešenie finančných ťažkostí, do ktorých sa jeho firma dostala. Peniazmi z vena vyplatili spoločníka a firmu zachránili pred bankrotom.
      K.F. Benz experimentoval na vývoji dvojtaktného motora, pohonu pre motorové vozidlo, od roku 1880. Niekoľko rokov sa venoval zdokonaľovaniu tohto trojkolesového dopravného prostriedku, ktorý sa v roku 1886 stal prvým motorovým automobilom na svete. Vozidlo sa počas krátkych skúšobných jázd tešilo záujmu verejnosti, no potenciálni kupci sa nenašli.
      Bertha sa rozhodla ukázať, že vozidlo je vhodné aj na dlhšie cesty. Podnikla 5. augusta 1888 s dvoma synmi vo veku 13 a 15 rokov, ktorí vedeli vozidlo obsluhovať, bez vedomia svojho manžela dlhú 100 kilometrovú predvádzaciu púť z Mannhaimu, kde rodina žila, do Pforzheimu k rodičom. Počas cesty sa posádka moderného dopravného prostriedku musela vyrovnať s mnohými technickými problémami. Pani Bertha ich vyriešila prakticky. Ihlicou do vlasov prečistila karburátor, podväzkom nahradila predratú izoláciu káblov, sedliakov na poli využila pri tlačení automobilu do kopca a benzín doplnila v lekárni. Pri dobrodružnej ceste sa spotrebovalo na chladenie motora 150 litrov vody. Jej cesta mala veľký úspech a dostala sa aj na stránky tlače. Týmto reklamným ťahom pani Bertha preukázala, že motorové vozidlo jej manžela má svoje miesto v modernom svete.
      Štvorkolesové vozidlá začal Benz vyrábať od roku 1891. Jeho firma Benz Velo začala s masovou produkciou automobilov v roku 1893. O šesť rokov neskôr sa Benz utiahol na dôchodok. Hoci sa jeho firma v roku 1926 firma spojila s Daimlerom, ďalším šikovným autorom motorového vozidla, do akciovej spoločnosti Daimler-Benz AG, dvaja významní priekopníci automobilovej dopravy sa údajne nikdy osobne nestretli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies