Okolo Eiffelovky má vzniknúť najväčšia záhrada v Paríži

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 14:21 • 2 min
Okolo Eiffelovky má vzniknúť najväčšia záhrada v Paríži

PARÍŽ - V Paríži má okolo Eiffelovej veže vzniknúť najväčšia záhrada v meste. Projekt nových "pľúc mesta" s veľkorysým rozpočtom 72 miliónov eur, ktorý predstavila starostka Anne Hidalgová, má byť hotový do roku 2024, kedy sa vo francúzskej metropole konajú olympijské hry.

slovakia

left justify in out

Plán americkej architektky Kathryn Gustafsonovej, ktorý porazil tri ďalšie finálové návrhy, počíta s rozšírením peších zón a zelene v okolí slávnej parížskej pamiatky. 

 

 

Park sa potiahne už od námestia pri paláci Trocadéro a na jeho druhom konci bude ako doteraz vysoká vojenská škola École militaire na druhom brehu rieky Seiny.

 

 

Súčasťou záhrady o rozlohe 54 hektárov má byť aj most cez Seinu, ktorý podľa predstáv architektky dostane trávnik a stromoradia a uzavretý bude pre dopravu s výnimkou autobusov mestskej hromadnej dopravy a záchranárskych vozidiel. Pre nich bude vyhradený bočný pruh.

 

Eiffelovu vežu si ročne príde pozrieť 20 miliónov ľudí, ale len sedem miliónov turistov na ňu vystúpi. Väčšina návštevníkov sa len prechádza okolo symbolov Paríža, kde si ich fotia. Práve toto je dôvod, prečo sa radnica rozhodla nechať upraviť širšie okolie veže. "Bude to výnimočná záhrada, v ktorej znovu budeme počuť spievať vtáky," uviedla v utorok Hidalgová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona