Oklahoma je prvým americkým štátom, ktorý schválil popravy plynným dusíkom

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 14:16 • 2 min
Oklahoma je prvým americkým štátom, ktorý schválil popravy plynným dusíkom

OKLAHOMA - Oklahoma sa stala prvým štátom USA, ktorý povolil vykonávanie popráv plynným dusíkom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Popravy by mali v Oklahome predstavovať východisko zo situácií, keď väzňovi odsúdenému na trest smrti nie je možné podať smrtiacu injekciu, či už vzhľadom na rozhodnutie súdu, alebo kvôli nedostatku potrebných chemických látok.

 

Príslušný zákon podpísala ešte v piatok republikánska guvernérka Oklahomy Mary Fallinová.

"Podporujem túto politiku (nový zákon o popravách) a verím, že trest smrti musí byť vykonávaný efektívne a bez krutosti," uviedla Fallinová v stanovisku k podpísaniu právnej normy.

 

V štáte Oklahoma došlo k pozastaveniu výkonu popráv vzhľadom na to, že Najvyšší súd USA rozhoduje, či je metóda podávania smrtiacich injekcií obsahujúcich tri druhy liečiv v súlade s ústavou Spojených štátov.

 

Zástancovia novej legislatívy tvrdia, že poprava plynným dusíkom predstavuje "humánny a bezbolestný" spôsob, ktorý nevyžaduje špeciálne odborné školenie. K vykonaniu trestu smrti pritom môže dôjsť buď v špeciálnej komore, alebo po nasadení špeciálnej masky.

 

Pri tomto druhu popravy sa kyslík postupne nahradzuje dusíkom, čím nastáva hypoxia, strata vedomia a nakoniec smrť.

 

Na druhej strane, kritici zmienenej legislatívy namietajú, že v USA dosiaľ nezaznamenali prípady popravy týmto spôsobom a teda nebola dostatočne odskúšaná.

 

Agentúra AP pripomenula, že niektoré americké štáty dokonca v súčasnosti zakazujú popravy plynným dusíkom aj v prípade zvierat.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies