Odvrátená stránka internetu alebo kybernetické podsvetie: Na dark webe sa dá zohnať všetko od návykových látok až po vraždu

NETKY.SK • 8 December 2023, 16:33 • 2 min
Odvrátená stránka internetu alebo kybernetické podsvetie: Na dark webe sa dá zohnať všetko od návykových látok až po vraždu

Dark web prekvital vďaka bitcoinu , kryptomene, ktorá umožňuje dvom stranám vykonávať dôveryhodnú transakciu bez toho, aby poznali svoju identitu. „Bitcoin bol hlavným faktorom rastu dark webu a dark web bol veľkým faktorom rastu bitcoinu,“ hovorí Patrick Tiquet, riaditeľ pre bezpečnosť v Keeper Security a rezidentný expert spoločnost.

slovakia

left justify in out

Dark web je súčasťou internetu, ktorý nie je viditeľný pre vyhľadávacie nástroje a vyžaduje použitie anonymizačného prehliadača s názvom Tor. Nikto v skutočnosti nepozná veľkosť tohto webu, ale väčšina odhadov ho odhaduje na približne päť percent z celkového internetu.

Nepochybne ste už počuli hovoriť o „dark webe“ ako o ohnisku kriminálnej činnosti – a je to tak. Môžete si kúpiť čísla kreditných kariet, všetky druhy drog, zbraní, falošné peniaze, ukradnuté predplatné, hacknuté účty Netflix a softvér, ktorý vám pomôže preniknúť do počítačov iných ľudí. Môžete si najať hackerov, aby za vás útočili na počítače, používateľské mená a heslá.

Nie všetko je nelegálne, dark web má aj legitímnu stránku. Môžete sa napríklad pripojiť k šachovému klubu alebo BlackBooku, sociálnej sieti opísanej ako „Facebook Tor“.

Alfou a omegou je bitcoin

Dark web prekvital vďaka bitcoinu , kryptomene, ktorá umožňuje dvom stranám vykonávať dôveryhodnú transakciu bez toho, aby poznali svoju identitu. 

„Bitcoin bol hlavným faktorom rastu dark webu a dark web bol veľkým faktorom rastu bitcoinu,“ hovorí Patrick Tiquet, riaditeľ pre bezpečnosť v Keeper Security a rezidentný expert spoločnost.

Vznik kybernetického podsvetia

Počiatky dark webu sú veľmi úzko späté so vznikom celého internetu. „Kybernetické podsvetie“, ako môžeme v prenesenom význame označovať dark web, datuje svoj vznik až k samotnému predchodcovi dnešného internetu – sieti ARPANET.

Skupinka študentov z amerického Standfordu totiž v 70. rokoch minulého storočia použila ARPANET, aby predala marihuanu študentom na Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT). Okrem toho, že šlo o prvé využitie internetovej siete na ilegálne účely, považuje sa to taktiež za vôbec prvý online nákup v histórii.

Otázna dôveryhodnosť?

Stránky temného webového obchodovania majú rovnaké funkcie ako každá elektronická maloobchodná prevádzka vrátane hodnotení/recenzií, nákupných košíkov a fór, existujú však dôležité rozdiely. Jedným z nich je kontrola kvality. Keď sú kupujúci aj predávajúci anonymní, dôveryhodnosť akéhokoľvek systému hodnotenia je pochybná. 

Hodnotenia sú ľahko manipulovateľné a je známe, že aj predajcovia s dlhými záznamami zrazu zmizli s kryptomenami svojich zákazníkov, aby si neskôr založili obchod pod iným menom.

Ceny za šialené služby

Rovnako ako v skutočnom svete, cena, ktorú platíte za ukradnuté dáta, kolíše podľa toho, ako sa mení trh.

Podľa indexu cien Dark Web Price Index 2021 spoločnosti Privacy Affair sú toto najaktuálnejšie ceny niektorých údajov a služieb, s ktorými sa bežne obchoduje cez temný web:

- Klonovaná kreditná karta s PIN: 25 až 35 dolárov,

- Podrobnosti o kreditnej karte so zostatkom na účte do 5 000 - 240 dolárov,

- Ukradnuté prihlásenia do internet bankingu s najmenej 2 000 dolármi na účte: 120 dolárov,

- Prevody cez PayPal z ukradnutých účtov: 50 až 340 dolárov,

- Napadnutý účet sociálnych médií: 1 - 60 dolárov,

- Napadnutý účet Gmail: 80 dolárov

Čo sa tam dá kúpiť

Hitman - Toto by na bežnom internete určite neuletelo, no na Dark Webe zrejme nie je až také ťažké nájsť nájomného vraha. Mnoho nájomných vrahov nájdených na tomto webe je prekvapivo cenovo dostupných.

Mystery Phone Calls - Niektorí používatelia uvádzajú, že po prihlásení sa na Dark Web a niekoľkominútovom prehliadaní dostali záhadný telefonát. Osoba na druhej linke nikdy nič nepovedala, len po pár sekundách zložila. 

Urán - Ak by ste niekedy chceli prejsť na jadrovú energiu, stačí navštíviť Dark Web a budete môcť nájsť a kúpiť urán, z ktorého sa potom dá vyrobiť jadrová zbraň, aspoň teoreticky. Na výrobu zbrane by ste toho potrebovali veľa, nehovoriac o veľkej odbornosti.

Wish Pills - Prirodzene, na Dark Webe existuje trhovisko a jedna z položiek na predaj je zjavne niečo, čo sa nazýva „pilulka prianí“. V podstate si vezmete tabletku, niečo si želáte a potom čakáte, kým sa to splní. Samozrejme, nikto nemôže overiť, či tabletka skutočne funguje, takže je najlepšie predpokladať, že nie.

Falošné dokumenty -  Údajne existuje stránka, ktorá bude predávať falošné pasy takmer každej krajiny, nehovoriac o falošných peniazoch a ukradnutých heslách.

Zdroje:

https://www.csoonline.com/article/564313/what-is-the-dark-web-how-to-access-it-and-what-youll-find.html

https://zive.aktuality.sk/clanok/141482/ako-vznikol-dark-web-pozrite-si-skromne-zaciatky-tajomnej-casti-internetu/

https://www.huffpost.com/entry/7-crazy-things-youll-find_b_12740256

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: experian.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies