Odvody do druhého piliera nemajú pre invalidných občanov význam

NETKY.SK • 13 September 2010, 11:46 • 2 min
Odvody do druhého piliera nemajú pre invalidných občanov význam

Odvody do druhého piliera nemajú pre invalidných občanov význam

slovakia

left justify in out

img

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o nesúlade niektorých ustanovení zákona o sociálnom poistení s Ústavou SR nemá pre invalidných občanov praktický význam. Pre TASR to uviedli dnes účastníci zasadnutia Krajskej rady Slovenského zväzu telesne postihnutých (SZTP) v Košiciach.
      ÚS ešte v júni rozhodol o tom, že právna úprava, ktorá vyňala zo systému dôchodkového sporenia a dôchodkového poistenia invalidných občanov odporuje ústave. V praxi to znamenalo, že invalidní občania nemali právnu istotu v systéme dôchodkového zabezpečenia a teda rozhodnutie ÚS zaväzuje štát, aby za týchto občanov odvádzal odvody do takzvaného druhého piliera.
      Navrhovatelia napádali najmä ustanovenie o zrušení povinnosti invalidných občanov na dôchodkovom poistení a dôchodkovom sporení. Týmto ustanovením sa prakticky znemožnila možnosť týchto ľudí sporiť si na dôchodok tak, ako to môžu zdraví občania.
      „Pre väčšinu členov SZTP je to bezpredmetná úprava, pretože sú už vo vyššom veku. Pre mladých ľudí je to veľká neznáma a oni nemajú predstavu, čo to pre nich môže znamenať,“ povedala predsedníčka Zväzu telesne postihnutých detí a mládeže SZTP Mária Gedeonová. Dodala, že mladí ľudia neboli so žiadnou úpravou oboznámení a ani s predstaviteľmi SZTP nikto tento problém nekonzultoval.
      „Máme organizovaných ľudí, ktorí sú celoživotne odkázaní na invalidný dôchodok. Niektorí ho poberajú už od šestnásteho roku života. Výška dôchodku je taká, že akákoľvek forma sporenia na dôchodok nemá praktický význam,“ dodala Gedeonová. Podľa nej sa invalidných občanov dotýka viac rozhodnutie o povinnosti odvádzať odvody z príjmu aj pre tých ľudí, ktorí pracujú ako asistenti pri invalidných občanoch. „Už dnes je výška odmeny pre nich minimálna, ak si ale budú musieť tento zisk zdaňovať, stane sa pre nich táto služba absolútne nezaujímavou,“ uzavrela.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies