Odsúdili exprimátora Košíc a jeho úradníka

NETKY.SK • 21 December 2015, 15:03 • 2 min
Odsúdili exprimátora Košíc a jeho úradníka

BANSKÁ BYSTRICA – Na podmienečné tresty odňatia slobody odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici exprimátora Košíc Františka Knapíka a jeho podriadeného Vladimíra Š.

slovakia

left justify in out

Uznal ich za vinných z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a uložil podmienečné tresty odňatia slobody exprimátorovi na jeden rok a Vladimírovi Š. na 18 mesiacov s odkladom výkonu na dva roky. Protiprávneho konania sa obaja Košičania dopustili pri verejnom obstarávaní v roku 2009, súvisiacom s modernizáciou MHD v meste. Svojím konaním podľa obžaloby mestu Košice spôsobili škodu viac ako 433-tisíc eur. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal hneď po jeho vyhlásení, obžalovaní sa vyjadria v zákonnej lehote.


František Knapík bol v tom čase primátorom a Vladimír Š. vedúcim oddelenia strategického rozvoja Magistrátu mesta Košice. Mesto hľadalo externého poradcu na nákup autobusov z eurofondov v súvislosti s projektom na znižovanie emisií modernizáciou MHD mesta Košice. Súťaž vyhrala bratislavská spoločnosť s r.o. s ponukou 67 354 eur. Do mandátnej zmluvy s poradcom sa však dostal aj dodatok, ktorý navýšil jeho odmenu o štyri percentá z celkovej dotácie. Mesto sa v novom bode zaviazalo bratislavskej spoločnosti zaplatiť navýšenú odmenu zo schváleného nenávratného finančného príspevku z eurofondov. V takejto podobe primátor zmluvu aj napriek upozorneniu na nedostatok prostriedkov v rozpočte podpísal. Peniaze poradenská firma dostala v roku 2010 a Košiciam tak vznikla škoda vyše 433-tisíc eur.


Vedúci oddelenia strategického rozvoja mal v kompetenciách aj právomoc ako predseda komisie na vyhodnocovanie ponúk pri inkriminovanej verejnej súťaži. Primátorovi predložil na podpis najskôr informáciu pre víťaznú firmu a neskôr i návrh mandátnej zmluvy a potom i dodatok o navýšení odmeny o štyri percentá. Primátor začiatkom februára 2010 po predchádzajúcom schválení Vladimírom Š. podpísal dodatočnú odmenu pre bratislavskú s.r.o. Prokuratúra v tejto súvislosti poukázala na to, že pri tejto zmluve bol porušený zákon o verejnom obstarávaní a Vladimír Š. predložil primátorovi na podpis zmluvu, hoci na vyplatenie dodatočnej odmeny nemalo mesto v rozpočte vytvorené finančné prostriedky.


František Knapík  uviedol, že do tohto ani ďalších výberových konaní nevstupoval a nemal z toho žiadnu výhodu. Priznal tiež, že zmluvu detailne pred podpisom nepreštudoval a na otázku predsedu senátu prečo nepostupoval ako dobrý hospodár, neodpovedal. Primátor sa údajne spoliehal na odborné útvary magistrátu.


Podľa internetovej stránky mesta Košice projekt na modernizáciu MHD sa uskutočnil od začiatku roku 2010 do júna 2011. Jeho cieľom bolo zníženie emisií znečisťujúcich látok z verejnej dopravy. Európsky fond regionálneho rozvoja projekt spolufinancoval v objeme 85 percent a zo štátneho rozpočtu išlo desať percent nákladov. Výška nenávratného finančného príspevku dosiahla viac ako 9,1 milióna eur. Mesto kúpilo 19 nových autobusov na plynový pohon, ktoré nahradili staré naftové.


hb;mt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies