Chaos v očkovaní pokračuje, dlho očakávaná „Čakáreň“ je fiasko! Prihlasujú sa rôzni Matovičovci či Ute K*kotti

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 08:50 • 2 min
Chaos v očkovaní pokračuje, dlho očakávaná „Čakáreň“ je fiasko! Prihlasujú sa rôzni Matovičovci či Ute K*kotti

BRATISLAVA – Aj napriek jasne stanovenej očkovacej stratégii a spustenej online registrácii, chaos vo vakcinácii pokračuje. Očkovacie centrá tak musia opäť suplovať štát.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Upozornil na to lekár a riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook. Ako napísal v úvode príspevku, v bratislavských očkovacích centrách v budove NTC a na poliklinike v Karlovej Vsi sa už podarilo zaočkovať takmer 25-tisíc ľudí.

 

Nefunkčný systém prihlasovania

„Zajtra budem mať konečne prvý deň voľna po siedmich týždňoch. Takže je čas na dlhší štatút. Som unavený. Nechce sa mi už ani rozčuľovať nad fiaskom štátneho systému prihlasovania na očkovania. Nie, Čakáreň nie je vylepšením. Je to hrozná a škodlivá tuposť,“ skritizoval Szalay online prihlasovanie a čakáreň na očkovanie.

 

Napísal, že aj napriek tomu, že aktuálne sa očkujú osoby staršie ako 50 rokov, na Veľký piatok im štát prostredníctvom Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a tzv. Čakárne poslal 2-tisíc ľudí. Až 75 percent z nich boli pritom mladší ako je aktuálne stanovená spodná veková hranica. Dodal, že priemerný vek pozvaných bol 36 rokov.   

 

„Ako sa dostali k pozvánke? V prihlasovacom formulári NCZI na očkovanie zaškrtli voľbu, že patria do akejsi "Fázy 1”. Keďže všetky ostatné voľby boli viazané na vek, jediná, ktorá pustila mladšieho človeka v prihlasovaní ďalej, bola “Fáza 1”. Čo je Fáza 1? No, to nie je zrejmé na prvý pohľad, to by ste museli zakliknúť vysvetľovaciu linku,“ uviedol lekár.

 

Zároveň vysvetlil, že až po jej rozkliknutí sa ukážu možnosti, ktoré však vôbec nie sú jednoznačné. Pripomína, že momentálne sa môže dostať k vakcíne aj zdravotnícky personál či pracovníci sociálnych služieb, ktorí prichádzajú alebo môžu prichádzať do kontaktu s infikovanými ľuďmi.

 

Ľudia sa "voviedli do omylu"

Szalay zdôraznil, že pri prihlasovaní človek len ťažko natrafí na túto kľúčovú informáciu. „Je až na poslednej stránke (tuším štvrtej) sa medzi poznámkami objaví zmienka o tom, že si treba priniesť potvrdenie. Ale to je stránka, na ktorej svieti veľký PIN, ten je posolstvom tej stránky, nie poznámky pod čiarou. Upozornenie nie je ani v maily, ktorý NCZI posiela,“ skonštatoval lekár. Napísal, že sa tak musí zastať ľudí, ktorí sa pri prihlasovaní zaškrtli, že patria do prvej fázy a „predbehli sa na “Cibulkovú".

 

„Verím im, že boli vovedení do omylu. Hovoril som s mnohými desiatkami ľudí, ktorí boli presvedčení, že sa im podarilo v Čakárni zaregistrovať ako “náhradníci” a že dostali náhradnícky termín, a nikomu staršiemu ho “neukradli,“ zdôraznil Szalay. Dodal, že formulár je príšerný zodpovednosť zaň nesie NCZI, ktoré patrí pod ministerstvo zdravotníctva.

 

Lekár priblížil množstvo situácií, kedy sa ľudia dožadovali vakcíny, no administrátori v očkovacích centrách nemali ako overiť pravdivosť podaných informácií.

 

„Veľkokapacitné očkovacie centrum nie je úrad na overovanie papierov, zmlúv a komplikovaných dodávateľsko-odberateľských vzťahov. Dokonca si myslím, že na to ani nemáme právo. Našou úlohou je veľkokapacitne očkovať. Proces u registrátora, ktorý trvá štandardne do 20 sekúnd, sa kontrolou papierov natiahol na vyše 2 minúty. Namiesto 5 registrátorov by sme ich na riešenie administratívy potrebovali 30. Odporúčania, aby sme pred štadión vyvesili informačné bilbordy sú scestným chytaním tigra za chvost. Ľudia, ktorí ešte nie sú na rade podľa očkovacej stratégie, nemajú dostať termín z Čakárne. Alebo naopak: termíny majú dostávať tí, ktorí sú na rade. A toto má manažovať štát. Toto nemá byť úloha očkovacích centier,“ napísal Szalay s tým, že NCZI zlyháva na plnej čiare.

 

"Matovič" sa registroval aj dvakrát

Doplnil, že formulár nepočíta s kontrolou registrovaných osôb. Systém berie chybné rodné čísla, vymyslené dátumy narodenia či dokonca identity.

 

„A tieto virtuálne identity aj pozve na očkovanie. Mali sme tak v rozpisoch z Čakárne dva razy na jeden deň objednaného aj Igora Matoviča. Vyskytol sa aj Ute Kokott. Na východe mali zasa niekoľko stoviek robotom nahodených neexistujúcich pacientov. Kvôli ktorým sa pripravovali vakcíny,“ priblížil nefunkčnosť systému. Dodáva, že takýchto ľudí má filtrovať samotný systém či Čakáreň, čo sa ani zďaleka nedeje.

 

„Formulár Čakárne pustí každého. Ľudia si myslia, že keď dostali SMS z NCZI, majú nárok na očkovanie. To isté som si myslel i ja. Až kým nám NCZI a MZ SR neodkázalo, že ho-ho-hó, je to úloha a zodpovednosť nášho očkovacieho centra, ak zaočkujeme niekoho, koho sme nemali, hrozí pokuta za každú “Cibulkovú” vo výške 10-tisíc eur. Tomu, kto sa o to pokúsi, nehrozí nič. O hodinu to môže skúsiť znova,“ priblížil Szalay s tým, že o pár týždňov pravdepodobne budú týchto istých ľudí naháňať na očkovanie.

 

„Ak neviete urobiť formulár, ktorý odfiltruje podvodníkov, prosím, MZ SR/NCZI, otvorte Čakáreň pre všetkých, a priorizujte ľudí podľa diagnóz a veku,“ odkázal lekár.

 

V závere podotkol, že chaos je aj v dátach. Systém nevie vyhodnotiť, či bola osoba už zaočkovaná, či jej bude pridelená správna vakcína, alebo osoba nebude omylom pozvaná aj na tretie kolo očkovania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies