Odsúdenému úradníkovi zhabali dvetisíc eur

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 14:52 • 2 min
Odsúdenému úradníkovi zhabali dvetisíc eur

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes rozhodol o zhabaní dvetisíc eur bývalému ministerskému radcovi Jánovi Remeta. Zhabaná čiastka predstavuje úplatok, ktorý za korupciu odsúdený Remeta dostal na svoj účet od jedného zo žiadateľov o licenciu na pravidelnú medzinárodnú autobusovú prepravu.

slovakia

left justify in out

Remeta pôsobil ako hlavný radca štátneho dopravného úradu sekcie cestnej dopravy, pozemných komunikácií a investičných projektov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. V rokoch 2010 a 2011 si úplatkami „prilepšil“ plat tým, že zobral od šiestich osôb úplatky v celkovej výške takmer 27-tisíc eur. Ako verejný činiteľ spáchal pokračujúci zločin prijímania úplatku. Podplácanie sa dialo väčšinou na viackrát hotovostnými vkladmi na účet ministerského radcu v Slovenskej sporiteľni. Napríklad Emília Krnáčová z Detvy za licenciu na medzinárodnú pravidelnú dopravu autobusmi v úseku z Brezna do Brna musela zaplatiť päťsto eur. Od 41-ročného Jozefa Bitalu z Vyšného Kelčova na Kysuciach dostal Remeta za licencie na linky z Čadce do Valašského Meziříčí a zo Žiliny do Ostravy v roku 2010 úplatok 1 050 eur. Obaja boli na základe dohody o vine a treste odsúdení na peňažné tresty.

 

Úplatky dostal Remeta aj od ďalších prevádzkovateľov medzinárodnej autobusovej dopravy. Najviac za vydanie licencií zaplatil Košičan Trajčo G., ktorého linky smerovali do Talianska, Nemecka a Švajčiarska. Najprv Košičan v dvanástich prípadoch v rokoch 2010 a 2011 zaplatil Remetovi za licencie 14 800 eur, v máji až júni 2011 ho licencie na linky do Amsterdamu, Štokholmu a do Oslo vyšli dokopy na tritisíc eur.

 

Radca, pochádzajúci z okresu Bardejov, korupčné správanie priznal a oľutoval. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú senát schválil. Dostal tri roky odňatia slobody podmienečne, peňažný trest 25-tisíc eur a osem rokov nesmie vykonávať štátnu službu. Navyše počas 4-ročnej skúšobnej lehoty podmienečného odsúdenia sa musí podrobiť probačnému dohľadu súdu.

 

Vlastníkom zhabanej čiastky sa stáva štát. Rozhodnutie súdu o zhabaní peňazí nie je právoplatné. Prokurátor sa vzdal opravného prostriedku, odsúdený Remeta sa vyjadrí po doručení uznesenia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies