Odsúdeného izraelského exprezidenta Kacava predčasne prepustili z väzenia

NETKY.SK • 21 December 2016, 18:01 • 2 min
Odsúdeného izraelského exprezidenta Kacava predčasne prepustili z väzenia

JERUZALEM - Bývalého izraelského prezidenta Mošeho Kacava dnes predčasne prepustili z väzenia, v ktorom si odpykáva sedemročný trest za znásilnenie. Za mrežami strávil už päť rokov.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatjedenročný Exprezident uspel až so svojou treťou žiadosťou o odpustenie zvyšku trestu. Brány väznice Maasijahu v strednom Izraeli dnes opustil spoločne so svojou manželkou Gilou a ďalšími členmi rodiny.

 

Odtiaľ zamieril autom do svojho domu v Kirjat Malachi na juhu Izraela. Tam ho, rovnako ako pred väznicou, vítali desiatky jeho priaznivcov s kyticami kvetov. Vyjadrenie médiám Kacav neposkytol.

 

Bývalého prezidenta podmienečne prepustili po odpykaní viac ako dvoch tretín vymeraného trestu. Príslušná komisia totiž v nedeľu dospela k záveru, že Kacav sa vo väzení polepšil. Prokuratúra sa voči tomuto rozhodnutiu neodvolala.

 

V rámci stanovených podmienok nesmie Kacav komunikovať s novinármi a musí denne dochádzať na lekcie Tóry. Nesmie tiež vykonávať zamestnanie, v ktorom by ako nadriadený šéfoval ženám.

 

Kacava obvinili z dvojnásobného znásilnenia svojej zamestnankyne, keď bol v druhej polovici 90. rokov ministrom cestovného ruchu vo vláde Benjamina Netanjahua. Okrem toho mal sexuálne obťažovať svojich podriadených v čase, keď v rokoch 2000-2007 pôsobil ako prezident. Neskôr z pozície hlavy štátu práve pre sexuálne škandály odstúpil. Kacav na súde odmietol všetky obvinenia a trval na tom, že sa stal obeťou "lynču" žalobcov a médií; svoje obete obvinil z očierňovania.

 

Funkcia izraelského prezidenta je do značnej miery reprezentatívna, zvyčajne sú do nej volené nadstranícke osobnosti s vysokým morálnym kreditom. Kacava ako hlavu štátu vystriedal laureát Nobelovej ceny za mier Šimon Peres.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies