Odstraňovanie grafitov v Bratislave každoročne stojí 60.000 až 100.000 eur

NETKY.SK • 25 Jún 2023, 10:30 • 2 min
Odstraňovanie grafitov v Bratislave každoročne stojí 60.000 až 100.000 eur

BRATISLAVA - Odstraňovanie grafitov v Bratislave každoročne stojí približne 60.000 až 100.000 eur.

slovakia

left justify in out

Odstraňovanie grafitov v Bratislave každoročne stojí približne 60.000 až 100.000 eur. Dianie v uliciach hlavného mesta monitorujú aj zamestnanci mestskej polície (MsP) na kamerovom pracovisku. Pre TASR to priblížila hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. "Na objekty, kde dochádza k opätovnému pomaľovaniu, aplikujeme antigrafity náter," uviedla Schmucková.

 

Situáciu v denných aj nočných hodinách podľa nej sleduje MsP, ktorá kontroluje dodržiavanie verejného poriadku a zabezpečuje ochranu majetku. Ozrejmila, že počas služby sa zameriavajú aj na kontroly vybraných podchodov a mostov s cieľom eliminovať prípady "sprejerstva". Čistenie objektov od grafitov zabezpečujú podľa potreby počas celého roka. "Ide najmä o mosty, podchody, lávky, múry a podobne," konkretizovala hovorkyňa. MsP v Bratislave monitoruje aj grafity, ktoré pribudnú bez toho, aby si to všimla hliadka či pracovníci na kamerovom pracovisku. "Vybrané miesta v hlavnom meste pravidelne fotografujeme v týždňových intervaloch. Ak grafity pribudnú, tak prostredníctvom kamerových záznamov spätne dohľadávame páchateľov," priblížil pre TASR vedúci oddelenia komunikácie MsP Peter Borko.

 

img

Odstraňovanie grafitov stojí každoročne hlvané mesto približne 60.000 až 100.000 eur.

 

V poslednom období podľa neho zadržali trojicu vandalov, ktorí sprejovali v blízkosti Mostu Lanfranconi a ďalších, ktorí sprejovali pri Starom Moste v Petržalke. Pri trestných činoch, teda spôsobenia väčšej škody ako je 266 eur, MsP spolupracuje s Policajným zborom. "V prípade drobnejších poškodení ide o priestupok, kde je možné uložiť pokutu do 331 eur," doplnil Borko. V Banskej Bystrici majú dve legálne plochy určené na tvorbu grafity a street art, spresnila pre TASR hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová. "Hliadky MsP v Banskej Bystrici venujú pozornosť svojmu okoliu počas plnenia pracovných úloh a vykonávania kontrolných činností," povedala s tým, že prostredníctvom kamerového systému sú schopní stotožniť páchateľa. Podnety podľa nej prichádzajú aj priamo od obyvateľov. Suma za odstraňovanie grafitov je podľa jej slov individuálna a závisí od rozsahu poškodenia. "Banskobystrická samospráva má uzavretú poistnú zmluvu, v ktorej je zahrnuté aj poistenie v prípade vandalizmu," podotkla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies