Ženy podceňujú návštevy gynekológa. Rezort zdravotníctva spúšťa skríning rakoviny krčka maternice

NETKY.SK • 16 August 2021, 17:03 • 2 min
Ženy podceňujú návštevy gynekológa. Rezort zdravotníctva spúšťa skríning rakoviny krčka maternice

BRATISLAVA - Skríning rakoviny krčka maternice podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá ženy vyzvala, aby dbali o svoje zdravie a takúto možnosť určite využili.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva SR spúšťa organizovaný skríning rakoviny krčka maternice. Jeho cieľom je zvýšiť účasť na preventívnych gynekologických prehliadkach, ktorá dnes nie je dostatočná

 

Ochoreniu sa dá predísť

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej besede vyzval všetky ženy, aby túto možnosť využili. Doplnil, že takýmto spôsobom si môžu skvalitniť svoj život, ako aj zdravie celej populácie na Slovensku. Odborníci opakovane poukázali na to, že rakovina krčka maternice je ochorenie, ktorému sa dá predchádzať.


Ako informovala riaditeľka Národného onkologického inštitútu Mária Rečková, okrem očkovania je onkologický skríning druhou možnosťou ako rakovine krčka maternice predísť.

 

Dôležitosť preventívnych prehliadok

Cieľom skríningu je včasné vyhľadanie predrakovinových a rakovinových štádií ochorenia. Podľa Rečkovej je dôležité zabezpečiť zvýšenú účasť na onkologických skríningových programoch, lebo len tak je možné docieliť zníženie incidencie nových nádorových ochorení a úmrtí.

 

Prednosta Kliniky gynekologickej onkológie Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave Ladislav Masák podotkol, že je na Slovensku ročne diagnostikovaných viac ako 600 prípadov rakoviny krčka maternice a viac ako 200 žien na toto ochorenie zomiera.

 

Ide pritom o ženy v produktívnom veku. Dôvodom tohto vysokého čísla je podľa neho aj to, že ženy nechodia na preventívne prehliadky.

 

Cytologické vyšetrenie dokáže diagnostikovať predrakovinové stavy a môže tak zabrániť tomu, aby tento stav prešiel do invazívneho karcinómu.

 

Ženám príde pozvánka
Podpredsedníčka predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Beáta Havelková informovala, že pozvánku na skríningové vyšetrenie krčka maternice obdržalo už 45-tisíc poisteniek štátnej poisťovne.

 

Počas tohto roka poisťovňa rozpošle ešte približne 200-tisíc pozvánok. Uprednostňované sú ženy, ktoré za posledné tri roky neabsolvovali preventívnu prehliadku.

 

 

Ako doplnila, na gynekologickej prehliadke sa zúčastňuje len 37 % poisteniek VšZP. „Práve tie ženy, ktoré zanedbávajú prevenciu, má skríning osloviť, aktívne ich vyhľadávať a presvedčiť, aby sa na ňom zúčastnili,“ konštatovala Havelková.

 

Pre pandémiu sa znížil počet preventívnych prehliadok
Generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan podotkol, že jedným z porazených v pandémii koronavírusu bola aj prevencia.

 

Najväčší pokles v prevencii bol zaznamenaný práve na gynekologických ambulanciách. Dôvera už podľa jej riaditeľa skúšala pilotný skríning.

img

Na prehliadku poisťovňa pozvala 30-tisíc žien, zatiaľ je však úspešnosť nižšia ako pri ostatných skríningoch. Na veľmi nízku návštevnosť preventívnych prehliadok upozornila aj riaditeľka Sekcie zdravotného poistenia zdravotnej poisťovne Union Elena Májeková.

 

„U žien je percento návštevy na preventívnych prehliadkach oproti mužom vyššie, je to však stále malé číslo,“ konštatovala.
 

Kampaň podporila aj prezidentka

Informačnú kampaň "Prehliadka roka" o skríningu rakoviny krčka maternice podporila aj pani prezidentka Zuzana Čaputová. 

 

"Dobrou správou je, že najúčinnejším spôsobom, ako znížiť riziko úmrtia na rakovinu krčka maternice, je vyhľadávanie skorých štádií ochorenia. Takýto skríning umožní odhaliť ochorenie vo včasnom štádiu, kedy sa spravidla neprejavujú žiadne príznaky a je veľká šanca na jeho úspešnú liečbu a vyliečenie. Som preto veľmi rada, že dnes bol s garanciou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky oficiálne spustený celoplošný, pozývací skríning rakoviny krčka maternice pre ženy vo veku od 23 rokov," skonštatovala hlava štátu.

 

Zároveň ženy povzbudila, aby mysleli na svoje zdravie a využili možnosť účasti na tomto skríningu. "Práve skríningová prehliadka u gynekológa vám môže zachrániť život," uzavrela. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona