ODS vracia úder: Klaus sa stáva smiešnym, ničí demokraciu

NETKY.SK • 4 Október 2013, 09:27 • 2 min
ODS vracia úder: Klaus sa stáva smiešnym, ničí demokraciu

PRAHA - Český exprezident Václav Klaus si nezvyčajne ostro "rypol" do ODS, ktorú pred vyše 20 rokmi založil: odporučil voličom, aby ju v predčasných októbrových voľbách nevolili.

slovakia

left justify in out

Rozhnevaní predstavitelia strany mu to vrátili. Klaus sa podľa nich stal smiešnym politikom, ktorý podporuje deštrukciu demokratického systému. Informácie priniesol dnes český spravodajský portál Novinky.cz. "Tak, ako sa dnes ODS vyvíja, by som nikomu neodporúčal, aby ju volil," povedal v rozhovore pre denník MF DNES, ktorý zverejnili vo štvrtok. Voľby podľa Klausa nedopadnú pre pravicu dobre. "ODS podľa môjho názoru nemá akúkoľvek nádej, aby oslovila voličov - deň za dňom si dáva vlastné góly. Tadiaľ cesta nevedie. Pravica tragickým spôsobom prehrá," uviedol.

Exprezident sa opäť jasne prihlásil k volebnému bloku Jany Bobošíkovej Hlavu vzhůru!, ktorý pred časom podporil aj verejne. "Povedal som, že podporím hnutie, ktoré vzniklo okolo Jany Bobošíkovej, a nevidím šancu, že by som mohol hlas odovzdať niekomu inému," zopakoval svoj postoj. Na jeho slová reagovali predstavitelia občianskych demokratov s nevôľou. "Václav Klaus sa prihlásil k zlepencu Jany Bobošíkovej, ktorý nemá ani členskú základňu, ani program, a v prvej chvíli sa rozpadne. To, že nás nebude voliť, vieme už 14 dní a nič to pre nás neznamená," povedala pre Právo celoštátna líderka ODS Miroslava Němcová.

"Jeho vyjadrenie znamená, že podporuje deštrukciu demokratického systému, namiesto toho, aby spolu s nami hľadal možnosti, ako stabilizovať situáciu v našej krajine. Odmietam jeho postup, keď dramatickým oslabovaním pravice nahráva ľavici a nesystémovým stranám," napísala potom Němcová vo vyhlásení.

Šéf ODS Martin Kuba pokladá Klausovo vyjadrenie voči ODS za "veľmi nefér". Pripomenul mu, že ODS za ním stála nielen v dvoch prezidentských voľbách, ale tiež po jeho amnestii, ktorá podľa Kubu ublížila aj ODS. Exposlankyňa ODS Jana Černochová pridala výčitku: "Pán prezident... stratil súdnosť. Nemyslela som si, že o ňom niekedy poviem, že sa stáva smiešnym."

Podobné slová volil aj podpredseda Senátu Přemysl Sobotka. "Václav Klaus sa v priebehu 20 rokov z rozumného pravicového politika dostal na okraj. Neverím, že ho ľudia počúvnu," povedal Právu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies