Odpaľovaním pyrotechniky môžete ohroziť nielen sami seba, ale aj iných ľudí či zvieratá

NETKY.SK • 20 December 2023, 06:15 • 2 min
Odpaľovaním pyrotechniky môžete ohroziť nielen sami seba, ale aj iných ľudí či zvieratá

BRATISLAVA - Zábavná pyrotechnika stojí každým rokom v období Silvestra za desiatkami zranení, množstvom vystrašených zvierat či zhoršenom zdravotnom stave ľudí, ktorým silné výbuchy spôsobujú stres.

slovakia

left justify in out

Ak vás od používania zakázanej pyrotechniky neodradí pokuta, myslite na ľudí a zvieratá vo vašom okolí, pre ktoré môže mať takáto zábava fatálne následky.
Petardy, delobuchy a ohňostroje patrili dlhé roky neodmysliteľne k silvestrovským oslavám. Na prvý pohľad nevinná zábava prináša so sebou množstvo negatívnych sprievodných javov. V Bratislave preto už ôsmym rokom platí celoročný zákaz používania pyrotechniky, a to vrátane Silvestra a Nového roka. Povolená je len detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 a scénická pyrotechnika.

Odtrhnuté prsty aj poškodený zrak

Každým rokom sa počas silvestrovského obdobia hliadky mestskej polície stretávajú v uliciach Bratislavy s prípadmi, kedy je potrebné poskytnúť prvú pomoc ľuďom, ktorí si spôsobili zranenie práve v dôsledku neopatrnej manipulácie s pyrotechnickými výrobkami. Ide najmä o popáleniny, tržné rany, pomliaždeniny a odreniny, najčastejšie v oblasti rúk a tváre. Výnimkou nie sú ani ťažšie zranenia ako odtrhnuté prsty či poškodený zrak, ktoré si vyžadujú odborný zásah zdravotníkov. Počas silvestrovskej noci sa k manipulácii s pyrotechnikou pridáva spravidla aj konzumácia alkoholu, ktorá znásobuje riziko zranenia. 

Vystrašení ľudia, ale aj zvieratá

Odpaľovanú pyrotechniku sprevádzajú častokrát aj výrazné zvukové a svetelné efekty. Tie môžu vyvolať stresové situácie najmä u starších a citlivých ľudí. Netreba však zabúdať aj na domáce a voľne žijúce zvieratá. Výbuchy stoja často napríklad za útekmi psov a spôsobujú utrpenie aj lesnej zvery. Každoročne v tomto období bojuje s pyrotechnikou aj ZOO Bratislava. Neraz sa práve pyrotechnické výrobky podpísali na zdravotnom stave zvierat, môžu im spôsobiť šok alebo ich v horšom prípade aj usmrtiť. Bratislavská zoo sa tak napríklad v minulosti musela vysporiadať s úhynom samice lamy krotkej, ktorá sa v dôsledku hluku z pyrotechniky splašila a pri úteku narazila do plota. Silný náraz spôsobil krvácanie do mozgu, ktoré sa jej stalo osudným.

Viac hliadok a aj vyššie pokuty

Mestské policajtky a policajti sa už v období pred prelomom rokov, ale najmä počas silvestrovskej noci, zameriavajú na bezohľadných ľudí, ktorí hlasnou pyrotechnikou obťažujú svoje okolie a spôsobujú stres zvieratám. Výrazne zvyšujeme hliadkovanie v uliciach mesta a zameriavame sa predovšetkým na oblasti, ako je napríklad bratislavská zoo či okolie útulku Slobody zvierat, v ktorom žijú desiatky opustených psov. Monitorujeme aj miesta v blízkosti Mestských lesov v Bratislave ako aj ďalšie lokality, o ktorých máme, aj z uplynulých rokov, vedomosť, že v nich dochádza k opakovanému odpaľovaniu pyrotechniky. Reagujeme zároveň na každý oznam prijatý na nepretržite fungujúcu linku mestskej polície 159. V prípade nerešpektovania zákazu používania pyrotechniky, môže byť priestupca riešený v blokovom konaní do výšky 33 eur. V správnom konaní je už pokuta výrazne vyššia, vyšplhať sa môže až do výšky
500 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies