AKTUALIZÁCIA Britský premiér Johnson dostane pokutu za večierky počas lockdownu

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 15:30 • 2 min
AKTUALIZÁCIA Britský premiér Johnson dostane pokutu za večierky počas lockdownu

LONDÝN – Londýnska Metropolitná polícia v utorok oznámila, že udelila už viac než 50 pokút za porušovanie epidemických pravidiel počas večierkov, ktoré sa konali v sídle britskej vlády na Downing Street počas lockdownov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17:05 (12. 4. 2022)

 

Britský premiér Boris Johnson dostane pokutu za porušenie pandemických pravidiel počas večierkov, ktoré sa konali vo vládnych priestoroch počas lockdownu. Oznámil to v utorok jeho úrad na Donwning Street. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice BBC.

 

 

Pokutu dostane aj minister financií Rishi Sunak. Obom podľa Downing Street doručili oznámenie od londýnskej Metropolitnej polície (MPS) o tom, že im bude udelená pevne stanovená pokuta. Hovorca premiérovho úradu však nešpecifikoval, na ktorú z udalostí sa pokuta vzťahuje, píše BBC. MPS v utorok oznámila, že za porušenie pravidiel udelila už viac než 50 pokút. Polícia uviedla, že mená pokutovaných osôb nezverejní. Vláda však podľa BBC sľúbila, že oznámi, či medzi nimi sú aj Johnson a Sunak.

 

 

Líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer povedal, že Johnson a Sunak „porušujú zákon a opakovane klamali britskú verejnosť“. Obaja by podľa neho mali odstúpiť.

 

 

Pôvodná správa:

 

V prvej fáze vyšetrovania kauzy okolo večierkov, ktorú britské médiá pomenovali „partygate“, bolo v priebehu marca udelených za rôzne porušenia proticovidových pravidiel približne 20 pokút. Do 12. apríla sa ich počet zvýšil na viac než 50. Polícia, ktorá celú kauzu vyšetruje už vyše dva mesiace, v marci ani teraz nezverejnila totožnosť pokutovaných. Minimálne v prvej fáze medzi pokutovanými nebol samotný britský premiér Boris Johnson, ako uviedol jeho hovorca.

 

 

Nie je tiež jasné, aký je presný počet pokutovaných osôb, keďže niektorí z previnilcov z radov premiérových spolupracovníkov mohli byť pokutovaní aj viackrát. Britská opozícia v súvislosti s aférou partygate vyzývala na odstúpenie Borisa Johnsona, ktorý to odmietol s tým, že sa nedopustil nijakého porušenia zákona. Na jeho rezignáciu vyzvali aj viacerí poslanci jeho vlastnej Konzervatívnej strany. Za konanie večierkov na Downing Street a iných vládnych budovách v Londýne v čase prísnych lockdownov sa však Johnson ospravedlnil.

 

Polícia preveruje dovedna 12 večierkov z rokov 2020 a 2021, pričom na šiestich z nich sa údajne účastnil aj premiér. Vyšetrovanie celej kauzy stále pokračuje a podľa agentúry AFP je možné, že medzi pokutovanými bude napokon aj samotný Johnson. Úrad predsedu vlády vo februári oznámil, že Johnson odovzdal polícii dotazník týkajúci sa celej kauzy. Osobný výsluch pred vyšetrovateľmi však premiér zatiaľ neabsolvoval, uvádzajú zdroje z jeho okolia. Tlak na Johnsonovo odstúpenie oslabila ruská vojenská agresia voči Ukrajine, ktorá zatlačila aféru partygate do úzadia, uvádza AFP.

 

Možno vás zaujme: Pandemické opatrenia počas veľkonočných sviatkov. Mišík apeluje na bezpečnosť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies