O drevo je menší záujem, práca mnohých ľudí môže byť v ohrození

NETKY.SK • 12 November 2020, 17:07 • 2 min
O drevo je menší záujem, práca mnohých ľudí môže byť v ohrození

V štátnom podniku LESY SR, ktorý sídli v Banskej Bystrici, pracovalo koncom roku 2019 spolu 3 600 ľudí. Pre portál nasvidiek.sk hovorkyňa tejto inštitúcie prezradila, že podnik čakajú zmeny.

slovakia

left justify in out

Marína Debnárová dodala, že ich spôsobí plánovaná veľká reštrukturalizácia. Približne sto ľudí by tak mohlo prísť o prácu, alebo byť preradených na inú pozíciu. Tento podnik má na starosti hospodárenie v lesoch patriacich Slovenskej republike. K ich aktivitám je však priradené aj živobytie externých pomocníkov, ktorých je oveľa viac ako 3600.

 

 

Respektíve dodáva, že nemusí dôjsť z strate zamestnania pre týchto ľudí, ale tí môžu byť preradení na iné odvetvie. Závisí to od toho, ako dopadne reštrukturalizácia. „Malo by dôjsť k preskupeniu síl a po reorganizácii by malo v prevádzke pracovať viac ľudí,“ doplnila pre nasvidiek.sk.

 

"V prípade, že reorganizácia prebehne v danom roku v takom rozsahu, v akom sa pripravuje, je tam predpoklad, že dôjde k hromadnému prepúšťaniu. Je potrebné uviesť, že cieľom štátneho podniku pri reorganizácii je, aby dopady na zamestnanosť boli čo najnižšie,“ povedala Debnárová pre portál.

 

 

Súvisí to s poklesom odbytu drevnej hmoty. Ohrozená je však aj práca pre približne 10-tisíc živnostníkov, ktorí s drevom pracujú. Naznačil to pre portál predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies