Odmeny členov Správnej a Dozornej rady ÚPN sa znížia

NETKY.SK • 29 Október 2013, 12:22 • 2 min
Odmeny členov Správnej a Dozornej rady ÚPN sa znížia

BRATISLAVA - Odmeny členov Správnej rady a Dozornej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) sa znížia. Vyplýva to z novely zákona o založení ÚPN, ktorú dnes schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Predseda správnej rady ústavu má po novom mesačne poberať odmenu vo výške trojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za uplynulý rok, predseda dozornej rady vo výške jedenapolnásobku priemernej mzdy. Okrem odmeny má patriť predsedovi správnej rady a podpredsedovi správnej rady príplatok, ktorého výšku určuje správna rada. Ostatní členovia správnej rady a dozornej rady majú dostávať za výkon funkcie mesačne odmenu vo výške priemernej mesačnej nominálnej mzdy.

Podľa dnešnej legislatívy poberajú predseda správnej a dozornej rady odmenu vo výške trojnásobku priemernej mzdy. Okrem odmeny patrí predsedovi správnej rady a podpredsedovi správnej rady príplatok, ktorého výšku určuje správna rada. Ostatným členom správnej rady a dozornej rady patrí za výkon funkcie mesačne odmena vo výške dvojnásobku priemernej mesačnej nominálnej mzdy. „Zámerom návrhu zákona je nevyhnutná potreba šetrenia finančných prostriedkov v rámci fiškálnej konsolidácie štátnych výdavkov,“ argumentovala Jana Laššáková (Smer-SD), ktorá za ľudskoprávny výbor novelu predstavila. 

Správna rada Ústavu pamäti národa má deväť členov. Predsedu a štyroch členov volí Národná rada SR, po dvoch menujú vláda a prezident. Ich funkčné obdobie je šesť rokov. Dozorná rada je najvyšším kontrolným orgánom ústavu. Má troch členov. Dvoch volí a odvoláva Národná rada SR a jedného menuje a odvoláva minister spravodlivosti. 

Predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák by uvítal, ak by štát ústavu ponechal peniaze, ktoré sa ušetria znížením odmien členov správnej a dozornej rady ústavu. "Vnímam to ako jedno z úsporných riešení v zložitej ekonomickej situácii. Uvítal by som, ak by aspoň časť ušetrených prostriedkov ústav mohol využiť na plnenie úloh, ktoré mu vyplývajú zo zákona o ÚPN. Rozpočet ústavu sa v minulosti viackrát znižoval," povedal pre agentúru SITA Krajňák. 

Po podpísaní prezidentom zmeny nadobudnú účinnosť 1. januára 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies