Odíďme radšej z eurozóny, navrhuje cyperská cirkev

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 10:15 • 2 min
Odíďme radšej z eurozóny, navrhuje cyperská cirkev

ATÉNY - Hlava vplyvnej pravoslávnej cirkvi na Cypre si myslí, že malá ostrovná krajina by mala v súčasnej ťažkej finančnej situácii opustiť eurozónu.

slovakia

left justify in out

"Nie je to ľahké, ale mali by sme sa tomu zasvätiť rovnako, ako keď sme trávili čas vstupom do eurozóny," uviedol v sobotňajšom rozhovore pre grécky denník Realnews arcibiskup Chrysóstomos II. "Euro nemôže vydržať," dodal duchovný. Arcibiskup si myslí, že z eurozóny je preto treba "utiecť".

Cyperská pravoslávna cirkev je najväčším vlastníkom pôdy na ostrove a má aj akcie v rôznych inštitúciách vrátane cyperskej Helénskej banky. Ich hodnotu odhadujú na desiatky miliónov eur. Súčasťou vládneho plánu na záchranu ekonomiky je aj nákup štátnych dlhopisov zo strany cirkvi. V pomere k zvyšku sumy, ktorú Cyprus potrebuje zohnať, ide však len o relatívne bezvýznamnú čiastku. 

Cyprus potrebuje nájsť 5,8 miliardy eur do pondelkového ultimáta, aby mohol získať núdzovú pomoc od Európskej únie v sume 10 miliárd eur s cieľom predísť kolapsu svojho finančného systému. Plán na získanie tejto sumy prostredníctvom zdanenia bankových vkladov cyperskí poslanci v utorok odmietli. Na stole je však stále možnosť, že k nemu príde. Nemalo by sa to ale týkať klientov s vkladmi nižšími ako 100-tisíc eur. Cyprus sa snažil pomoc získať aj od Ruska, minister financií sa však tento týždeň z Moskvy vrátil s "prázdnymi rukami".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies