Odhad rastu slovenskej ekonomiky ostáva na tento rok na úrovni 2,4 % HDP

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 13:49 • 2 min
Odhad rastu slovenskej ekonomiky ostáva na tento rok na úrovni 2,4 % HDP

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) očakáva, že slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP).

slovakia

left justify in out

Potvrdila tak svoju predchádzajúcu strednodobú predpoveď z marca tohto roku. "V porovnaní s predchádzajúcou predikciou došlo k prehodnoteniu úrovne domácej časti ekonomiky k lepšiemu vývoju. Dopad fiškálnych opatrení zakomponovaných do prognózy je len mierny," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave guvernér NBS Jozef Makúch.

 

Za celý budúci rok sa má HDP Slovenska zvýšiť o 3,2 %, čo je o 0,1 percentuálneho bodu menej, než NBS očakávala v predchádzajúcej predpovedi. Pre rok 2016 ostali očakávania banky nezmenené a HDP Slovenska by tak malo medziročne narásť o 3,5 %.

 

Na konci tohto roka očakáva NBS infláciu na úrovni 0,1 %, čo predstavuje pokles oproti predchádzajúcej predpovedi o 0,1 percentuálneho bodu. K zníženiu odhadov medziročného rastu cien pristúpila NBS aj v rámci ďalších rokov. V roku 2015 by mala inflácia dosiahnuť 1,6 % (pokles o 0,3 percentuálneho bodu) a v roku 2016 2 % (pokles o 0,1 percentuálneho bodu).

 

NBS pre tento rok nezmenila svoje odhady v rámci zamestnanosti. V súkromnom sektore by sa malo v tomto roku vytvoriť zhruba 16.000 pracovných miest, a to najviac v sektore služieb, pričom rast zamestnanosti ostal na úrovni 0,7 %. V roku 2015 a 2016 by mala zamestnanosť narásť o 0,6 %. Odhady pritom ostali rovnaké aj v prípade miery nezamestnanosti. "Na konci roku 2016 by nezamestnanosť mala dosahovať 12 % a nedosiahne teda predkrízovú úroveň," povedal viceguvernér NBS Ján Tóth.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies