Odchodom Piëcha z vedenia Volkswagenu sa začína nová éra koncernu

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 11:36 • 2 min
Odchodom Piëcha z vedenia Volkswagenu sa začína nová éra koncernu

HANNOVER - Kríza vo vedení Volkswagenu (VW) trvala tri týždne. Na rokovaní akcionárov koncernu v jednej z hál výstaviska v Hannoveri, v ktorej sa zišli v utorok (5.5.) tisícky podielnikov najväčšej európskej automobilky, však chýbal jej jediný porazený, bývalý predseda správnej a neskôr, až do konca apríla, predseda dozornej rady VW Ferdinand Piëch. Uviedla to DPA v zhrnutí priebehu najvýznamnejšej výročnej udalosti firmy.

slovakia

left justify in out

Konflikt sa po prudkom boji o získanie moci v ňom skončil Piëchovou porážkou, prvou a jedinou počas jeho dlhoročného pôsobenia vo Wolfsburgu, kde má VW v spolkovej krajine Dolné Sasko centrálu impéria. Odtiaľ riadi vyše 100 svojich kapacít po celom svete, v ktorých pracuje 600.000 zamestnancov.

 

Predseda správnej rady Martin Winterkorn vo vystúpení pred akcionármi povedal, že sa koncern po búrlivých dňoch vrátil do pokojnejšieho prúdu plavebnej cesty. Pozornosť sa znovu sústreďuje na podnikanie. V dohľadnom čase sa uskutoční strategické prehodenie výhybiek, ktorým sa rozhodne o ďalšom smerovaní VW v hlavnej činnosti a v personálnej sfére. Bude sa meniť aj jeho organizačná štruktúra. Uvažuje sa o rozčlenení gigantu podľa logickej schémy a nové subjekty by mali získať viac samostatnosti a viac pružnosti pri rozhodovaní.

 

Piëch vyvolal krízu začiatkom apríla, keď nečakane a bez varovania zaútočil na predsedu správnej rady Martina Winterkorna a pre spravodajský týždenník Spiegel povedal, že sa od Winterkorna dištancuje, čím mu vyslovil nedôveru.

Po útoku sa však za Winterkorna ako akcionári VW postavili wolfsburská závodná rada, ktorá v hlavných mocenských orgánoch obhajuje záujmy zamestnancov a aj spolková krajina Dolné Sasko. Piëchov útok neschválila ani rodina Porscheovcov, ktorá je veľkým podielnikom VW. Spríbuznené rodiny Porscheovcov a Piëchovcov majú vo Volkswagene väčšinu hlasovacích práv. Wolfgang Porsche ako predstaviteľ rodiny Porscheovcov a Ferdinand Piëch ako predstaviteľ rodiny Piëchovcov sú bratranci. Medzi predstaviteľmi rodín sa však dobré vzťahy pred rokmi hlboko narušili a ich spoločný postup počas krízy nebol mysliteľný. Porscheovci ju podľa komentárov v nemeckých masmédiách dokonca privítali.

 

Na valnom zhromaždení sa jeho účastníci nedozvedeli, kto sa stane novým predsedom dozornej rady. Jeho hľadanie si vyžiada určitý čas. Člen rady Stephan Weil, ministerský predseda Dolného Saska, akcionárom povedal, že sa nikto nebude usilovať "šiť (úlohu) horúcou ihlou". Bude sa postupovať pokojne a s prehľadom. Preto sa podľa podpredsedu rady Bertholda Hubera, ktorý ju teraz komisionálne vedie, po zhromaždení akcionárov nekonalo zvyčajne zasadnutie dozornej rady, na ktorom sa v prípade potreby má rozhodnúť o obsadení jej uvoľneného predsedníckeho kresla.

Akcionári kritizovali diskusie vo vedení koncernu. Podľa prezidenta Nemeckého ochranného zväzu akcionárov Ulricha Hockera bol mocenský boj "strašne neprofesionálny".

 

Zhromaždenie akcionárov rozhodlo aj dôležitej finančnej záležitosti - výške dividend za uplynulý hospodársky rok. Na každú základnú akciu sa vyplatí 4,80 eura, o 0,80 eura viac ako za rok 2013 a po 4,86 eura dostanú majitelia na každú akciu bez hlasovacieho práva. Pred rokom na ne dostali po 4,06 eura. Dolné Sasko ako podielnik Volkswagenu získa do svojho rozpočtu vďaka dividendám 283 miliónov eur.

 

Akcionári zvolili do dozornej rady nového zástupcu emirátu Kataru. So 17 % je tretím najväčším akcionárom koncernu. Stal sa ním Akbar al Baker, šéf leteckej spoločnosti Qatar Airways.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies