Odborníčka varuje: V zime sú ľudia viac vystavení alergénom z vnútorného prostredia

NETKY.SK • 7 December 2015, 17:43 • 2 min
Odborníčka varuje: V zime sú ľudia viac vystavení alergénom z vnútorného prostredia

BANSKÁ BYSTRICA – V zimnom období, keď ľudia trávia viac času vo svojich obydliach, sú vo vyššej miere vystavovaní inhalačným alergénom, vyskytujúcim sa vo vnútornom prostredí bytov a domov.

slovakia

left justify in out

Patria medzi ne napríklad exkrementy roztočov, ktoré sa zaraďujú medzi látky ohrozujúce zdravie, pričom schopnosť alergizovať človeka si udržiavajú až jeden rok. TASR o tom informovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktoré sa venuje laboratórnej diagnostike prítomnosti alergénov roztočov v bytovom prachu.

 

„Alergény roztočov sú silne hygroskopické a vo vlhkom prostredí prenikajú z exkrementov, uľpievajú na prachových časticiach a spolu s nimi sú vdychované. Alergény jednotlivých druhov roztočov nie sú celkom totožné, ale sú si veľmi blízke a spôsobujú v organizme skrížené reakcie. U alergikov, predovšetkým detí, môžu vyvolať dlhotrvajúce astmatické ťažkosti, zápaly nosnej sliznice, nádchy, prípadne zápaly očných spojiviek,“ upozornila Lafférsová.

 

Vo vlhkých starých domoch s lokálnym vykurovaním bol výskyt roztočov podľa jej slov zreteľne častejší a vyšší ako v suchých novostavbách s centrálnym kúrením. „V súčasnosti však so zatepľovaním panelových domov dochádza k zvyšovaniu vnútornej vlhkosti a s tým aj k zvyšovaniu výskytu roztočov a nimi spôsobených alergií predovšetkým u detí,“ podotkla.

 

V ľudských obydliach sa roztoče živia predovšetkým šupinkami kože, ktoré sú tiež súčasťou prachu. „Do bytov sa dostávajú pasívne s rôznymi predmetmi. Zavlieka ich i sám človek vo vlasoch, na oblečení a podobne,“ dodala Lafférsová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies