Odborníci sa zaoberajú ďalšími víziami implementácie EDoK

NETKY.SK • 12 November 2010, 08:18 • 2 min
Odborníci sa zaoberajú ďalšími víziami implementácie EDoK

Odborníci sa zaoberajú ďalšími víziami implementácie EDoK

slovakia

left justify in out

Zosumarizovať desať rokov implementácie Európskeho dohovoru o krajine (EDoK) a predstaviť ďalšie vízie je cieľom konferencie, ktorá sa koná v Banskej Bystrici v dňoch 11. a 12. novembra. TASR informoval Martin Lakanda zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).
Konferencia Krajina v meste, mesto v krajine je súčasťou implementácie EDoK na Slovensku, a to v rámci vzdelávania a rozširovania informácií o EDoK. Podujatie sa tiež uskutočňuje pri príležitosti 10. výročia otvorenia EDoK na ratifikáciu.
"Program je stavaný tak, aby sa ľudia dozvedeli jednak o politickom zmysle EDoK a o jeho praktických aplikáciách," povedal  riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď. Pokračoval, že účastníci konferencie sa môžu oboznámiť s rôznymi príkladmi dobrej praxe, "čo sa v krajine dá robiť". Poslucháči si dnes mohli napríklad vypočuť informácie o možnostiach samosprávy miest a obcí v starostlivosti o krajinu v sídlach. V rámci piatkového III. bloku konferencie, ktorý nazvali Dobré príklady a úspešné projekty v krajine, sa účastníci zoznámia napríklad s plánom zeleného manažmentu pre mestskú a prímestskú krajinu Európy. Tiež so vzťahom EDoK k mestským verejným priestorom.
EDoK je dohovor Rady Európy zameraný na ochranu, manažment a plánovanie krajiny. Na ratifikáciu členským krajinám bol predložený vo Florencii 20. októbra 2000. Do platnosti vstúpil po jeho prijatí desiatimi krajinami 1. marca 2004. SR ratifikovala EDoK v roku 2005.
Významným aspektom dohovoru je podľa Lakandu aj to, že poskytuje verejnosti možnosť, aby sa podieľala na plánovaní krajiny, v ktorej chce žiť. Ako pokračoval, Slovensku sa v rámci implementácie EDoK podarilo napríklad schváliť národný program implementácie dohovoru, zorganizovať množstvo podporných podujatí pre samosprávy, laikov i odborníkov. Tiež sme boli úspešní v aplikovanom výskume, najmä čo sa týka hodnotenia charakteristického vzhľadu krajiny a jednotlivých nástrojov, ktoré sa využívajú pri starostlivosti o krajinu.
Konferenciu pripravili Nadácia Ekopolis a SAŽP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies