Odborníci na ľudské práva upozorňujú na alarmujúcu situáciu v Etiópii

NETKY.SK • 18 September 2023, 17:00 • 2 min
Odborníci na ľudské práva upozorňujú na alarmujúcu situáciu v Etiópii

ŽENEVA - Odborníci na ľudské práva podporovaní OSN vo svojej najnovšej správe upozorňujú, že napriek mierovej dohode, ktorá mala ukončiť vojnový konflikt v štáte Tigraj, v Etiópii naďalej dochádza k vojnovým zločinom. Obeťami znásilnenia a iného sexuálneho násilia sa stalo najmenej 10.000 ľudí - prevažne žien a dievčat.

slovakia

left justify in out

Dodala, že správa expertov bola zverejnená v pondelok, pričom v čase neistej budúcnosti tímu vyšetrovateľov, ktorí ju vypracovali: Rada OSN pre ľudské práva má totiž začiatkom októbra rozhodnúť, či mu predĺži mandát - najmä vzhľadom na snahy etiópskej vlády premiéra Abiya Ahmeda o ukončenie pôsobenia expertov OSN.

 

Tanzánsky právnik Mohamed Chande Othman, predseda medzinárodnej komisie odborníkov na ľudské práva v Etiópii, podľa AFP uviedol, že situácia v tejto krajine zostáva "mimoriadne vážna" - napriek mierovej dohode o ukončení bojov, ktoré boli veľmi intenzívne najmä v štáte Tigraj na severe etiópskej federácie.

 

Tieto násilnosti vypukli v novembri roku 2020 a sústredili sa najmä - hoci nie výlučne - na Tigraj, ktorý bol celé mesiace odrezaný od okolitého sveta. V správe sa pritom uvádzajú zverstvá spáchané všetkými stranami konfliktu - vrátane masového zabíjania, znásilňovania, hladovania a ničenia škôl a zdravotníckych zariadení.

Experti v správe upozorňujú, že násilnosti sa teraz v Etiópii šíria na celoštátnej úrovni.

 

Približujú napríklad, že jednotky armády susednej Eritrey a príslušníci amharských milícií pokračujú v Tigraji v závažnom porušovaní práv "vrátane systematického znásilňovania a sexuálneho násilia na ženách a dievčatách".

 

Správa tiež naznačuje, že etiópske vládne sily pokračujú v zatýkaní, zadržiavaní a mučení civilistov v etiópskom regióne Oromia.


Experti tiež dodali, že získali množstvo dôveryhodných správ o násilnostiach spáchaných na civilistoch v etiópskom štáte Amharsko, odkedy tam federálna vláda vlani v auguste vyhlásila výnimočný stav. Členka komisie expertov, indická právnička a diplomatka Radhika Coomaraswamyová na stretnutí s novinármi zdôraznila: "Potrebujeme komplexnú mierovú dohodu zahŕňajúcu všetkých Etiópčanov."

V správe sa konštatuje, že javy zistené v Etiópii predstavujú riziko pre štát, ako aj regionálnu stabilitu a dodržiavanie ľudských práv vo východnej Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP Foto: TASR / AP (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies