Odborári U.S. Steel Košice súhlasili so skrátením pracovného týždňa

NETKY.SK • 21 December 2015, 14:41 • 2 min
Odborári U.S. Steel Košice súhlasili so skrátením pracovného týždňa

KOŠICE - Rada odborov OZ KOVO v U.S. Steel Košice (USSK) súhlasila so skrátením pracovného týždňa o jeden deň, za ktorý zamestnanci dostanú 60 percent mzdy. Ako povedal Mikuláš Hintoš, tamojší predseda Rady odborov OZ KOVO, hutnícki odborári spoločnosti U.S. Steel Košice uprednostnili menej drastické opatrenie. Firma týmto opatrením rieši zložitú situácie na trhu s oceľou.

slovakia

left justify in out

"Návrh dohody obsahoval skrátenie pracovného týždňa o 20 percent, to znamená jeden deň v týždni, za ktorý bude zamestnancom patriť náhrada mzdy vo výške 60 percent z priemerného zárobku zamestnanca. Po náročnej diskusii, so zreteľom na fakt, že za neférovými obchodnými praktikami na európskom oceliarskom trhu nestoja radoví zamestnanci hutníckych firiem, rada odborov posúdila a uprednostnila toto menej drastické opatrenie,“ uviedol Hintoš. Dodal, že zástupcovia odborov tiež navrhli, aby boli v súvislosti s minimálnymi požiadavkami na zabezpečenie nevyhnutných prevádzkových činností vo výrobe a administratíve určení zamestnanci, na ktorých sa prekážky v práci nebudú vzťahovať. A ak áno, tak to iba po predchádzajúcej dohode s príslušnými výbormi základných organizácií.


Skrátenie pracovného týždňa v košickej oceliarni potvrdil aj hovorca spoločnosti Ján Bača. "Môžem potvrdiť, že v U.S. Steel Košice po dohode s odborármi pristupujeme v januári 2016 k štvordňovému pracovnému týždňu. Za deň, počas ktorého zamestnanci na určených pracoviskách nebudú v práci, poskytneme 60-percentnú kompenzáciu z priemerného zárobku zamestnanca", uviedol Bača. Dôvodom je podľa neho komplikovaná situácia na trhu s oceľou kvôli extrémne vysokým objemom dumpovaných produktov dovážaných do Európy v posledných mesiacoch. "Sme si istí, že tento krok je zodpovedný spôsob riešenia situácie v oceliarskom priemysle. Je to jedno z mnohých opatrení, ktoré sme zaviedli po signáloch o ťažkostiach na trhu s oceľou," dodal hovorca USSK.


"V prípade pretrvávajúcej nepriaznivej a zložitej situácie je rada odborov pripravená predložiť ďalšie návrhy na úsporné opatrenia,“ povedal odborový predák Hintoš. Ako ďalej uviedol, členovia rady odborov venovali veľký priestor dohode. Zamestnávateľ v návrhu vymedzil vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnancom nemôže prideľovať prácu. Spočívajú v očakávanej nepriaznivej hospodárskej a finančnej situácii spôsobenej nedostatkom zákazkovej náplne v januári 2016. Situácia v hutníctve na Slovensku a v Európe je naďalej veľmi zložitá. Spôsobuje ju dovoz veľkého množstva ocele z mimoeurópskych krajín za dumpingové ceny, čo má za následok časté rušenie pracovných miest v oceliarskom priemysle.


Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. Spoločnosť patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies