Odborári počkajú na rokovanie ministrov o peniazoch pre justíciu

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:39 • 2 min
Odborári počkajú na rokovanie ministrov o peniazoch pre justíciu

BRATISLAVA - Odborový zväz justície počká na výsledky januárového rokovania ministra spravodlivosti Tomáša Boreca s ministrom financií Petrom Kažimírom o možnosti úpravy rozpočtu na rok 2015.

slovakia

left justify in out

V závislosti od výsledkov rokovaní zvážia justiční odborári ďalšie kroky, uviedla pre agentúru SITA predsedníčka zväzu Marta Božková. Dodala, že odborári chcú docieliť zvýšenie osobného ohodnotenia zamestnancov v justícii. Ide im o zvýšenie o 50 eur, čo by znamenalo navýšenie prostriedkov pre rezort spravodlivosti o 3 milióny eur. Nástupný plat stredoškolsky vzdelaných zamestnancov justície je 427 eur a nástupný plat vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca je 637 eur. Sú to veľmi nízke príjmy, neadekvátne zodpovednosti, dodala Božková. Práve preto je podľa nej na súdoch vysoká, až 40-percentná fluktuácia zamestnancov. Božková vyhlásila, že v závislosti od vývoja rokovaní zvážia možnosť štrajku.

 

Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová informovala, že na ministerstve pokračujú prípravy na spoločné rokovanie Tomáša Boreca s Petrom Kažimírom. Minister podporuje požiadavky odborárov na zvýšenie osobného ohodnotenia zamestnancov v justícii – zamestnancov súdov a ministerstva. Borec si je vedomý, že profesionálny aparát súdov je nevyhnutnou podmienkou zefektívňovania činnosti súdov a zvyšovania vymožiteľnosti práva. 

 

Ministri by mali spolu hovoriť aj o ďalších dvoch okruhoch tém. Vyriešiť treba finančné zabezpečenie sto vyšších súdnych úradníkov, ktorí boli v minulom volebnom období prijatí bez finančného krytia, pričom tento fakt je jednou z hlavných príčin každoročného deficitu kapitoly ku koncu roka. Minister Borec chce tiež docieliť celkovú stabilizáciu kapitoly a vyriešiť otázku dlhov v oblasti výdavkov na súdne konania a prevádzkových nákladov, dodala Donevová. 

 

Rezort spravodlivosti aj tento rok riešil problém nedostatku prostriedkov na novembrové a decembrové mzdy zamestnancov justície. V spolupráci s ministerstvom financií tento problém vyriešili a tohtoročný rozpočet bol navýšený. Okrem toho zamestnanci justície dostanú vyplatené odmeny v priemere vo výške 145 eur v hrubom. Keďže problém s nedostatkom prostriedkov v rozpočtovej kapitole sa opakuje, minister Borec sa dohodol s ministrom Kažimírom na spoločnom rokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies