Odborári mali dnes pred VW informatívne zhromaždenie k Zákonníku práce

NETKY.SK • 16 Február 2011, 08:24 • 2 min
Odborári mali dnes pred VW informatívne zhromaždenie k Zákonníku práce

Odborári mali dnes pred VW informatívne zhromaždenie k Zákonníku práce

slovakia

left justify in out

img

Informatívny míting k pripravovanej novele Zákonníka práce (ZP) zorganizoval dnes Odborový zväz (OZ) KOVO pred vchodom spoločnosti Volkswagen v Bratislave. Asi dve stovky odborárov si v pokojnej atmosfére vypočuli dôvody, ktoré vedú odborársku centrálu na Slovensku k odmietavému postoju k plánovaným zmenám v ZP.
Podľa predsedu OZ KOVO Emila Machynu nešlo o protestné zhromaždenie, ale o stretnutie, ktoré si vyžiadali odborári z Volkswagenu. "V prípade, že by sme neboli úspešní pri vyjednávaní s vládou a zamestnávateľskými zväzmi v otázkach ZP, nevylučujeme v budúcnosti aj ostrejšie protesty a nátlakové akcie," povedal Machyna. Na mítingu prijali odborári aj vyhlásenie, v ktorom podporujú kroky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR pri rokovaniach o ZP.
V súčasnosti sa lídri z odborárskej centrály opätovne vrátili k okrúhlemu stolu a diskusiám o novele ZP. Na toto obdobie sa tiež rozhodli pozastaviť aj protesty. Oznámili to po stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom práce Jozefom Mihálom vo štvrtok 10. februára. V petícii za vypísanie referenda o zachovaní súčasnej verzie ZP budú však odborári pokračovať aj naďalej. Podľa vyjadrenia prezidenta KOZ Miroslava Gazdíka dnešný míting pred budovou Volkswagenu nemožno brať ako protestné, ale ako informatívne zhromaždenie o požiadavkách odborov k ZP. "Preto ho nemožno považovať za porušenie dohody medzi odbormi a vládou o dočasnom zastavení protestných akcií," povedal Gazdík.
Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) však naďalej považujú návrhy KOZ týkajúce sa ZP za nereálne a poškodzujúce trh práce.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies