Od začiatku celosvetovej ekonomickej krízy na Slovensku zanikli tisíce firiem

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 11:56 • 2 min
Od začiatku celosvetovej ekonomickej krízy na Slovensku zanikli tisíce firiem

BRATISLAVA - Od začiatku krízy u nás zaniklo o 200 percent viac firiem. Príčinou sú aj daňové licencie.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovších analýz spoločnosti Bisnode Slovensko na Slovensku zaniklo celkom 8579 spoločností. V počte ukončených podnikaní je to druhé najhoršie číslo od krízy. Najviac firiem skončilo v roku 2015, a to 8 662.

 

Za posledných sedem rokov, teda od začiatku finančnej krízy, zaniklo na Slovensku dohromady 44 749 spoločností. Oproti roku 2009 tak vlaňajšie čísla ukazujú až 200 percentný nárast počtu zatvorených spoločností.

 

Príčin je viac. Jedným z dôvodov je kríza, resp. pokrízové obdobie, keď mnohé firmy ukončili podnikanie alebo zmenili smer svojho biznisu. V období po kríze sa začal menší, aj keď kontinuálny, rast počtu zrušených spoločností.

 

Vo väčšej miere sa však zatváranie firiem rozbehlo až po roku 2014. V tomto roku boli tiež zavedené daňové licencie, ktoré mali vyčistiť trh od spiacich jednoosobových eseročiek, no rovnako mali priniesť aj dodatočné príjmy do štátneho rozpočtu.

 

„Po ich zavedení nastal skokový nárast v počte zrušených podnikov. Samotné licencie nepovažujem za jediný dôvod, prečo podnikatelia rušili firmy, no dáta hovoria, že v roku 2014 podnikatelia zatvorili 6 957 spoločností, o rok nato to už bolo 8 662 podnikov. Rok 2016 zas predchádzajúci rok takmer kopíroval,“ zhodnotil Milan Seliak, business development consultant Bisnode Slovensko.

 

Princíp daňových licencií spočíva v tom, že daň musia odviesť štátu všetky spoločnosti, napríklad aj tie, ktoré sa ocitli v strate. Od roku 2018 ich však vláda ruší. Z toho vyplýva, že za tento rok firmy ešte licencie odvedú.

 

Dáta Bisnode Slovensko naznačujú, že sa počet zatvorených podnikov v prvom kvartáli tohto roka vyšplhal na 1 143. Podľa Milana Seliaka rozhodnutie vlády podnikatelia vnímajú pozitívne. „Tento rok neočakávame, že počet ukončených podnikaní rapídne vzrastie, rovnako nepredpokladáme ani výrazný pokles. Ten  predikujeme až na budúci rok.“

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies