Výbuch bomby v Sýrii si vyžiadal životy troch ľudí vrátane novinára

NETKY.SK • 9 August 2023, 16:15 • 2 min
Výbuch bomby v Sýrii si vyžiadal životy troch ľudí vrátane novinára

DAMASK - Televízny novinár a dvaja vojaci zahynuli pri stredajšom výbuchu bomby na okraji cesty v provincii Dará na juhu Sýrie.

slovakia

left justify in out

"Novinára Firása al-Ahmada zo (súkromnej) televízie Sama a dvoch príslušníkov sýrskych ozbrojených síl usmrtilo výbušné zariadenie" pri návrate z protidrogovej operácie, uviedla štátna televízia. Dodala, že bombu na ceste nastražili "teroristi". Sýrske vládne jednotky podporované Ruskom sa zmocnili provincie Dará v roku 2018 po tom, čo odtiaľ vyhnali povstalcov.

 

Provincia sa považuje za kolísku povstania proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré sa začalo v roku 2011. Od vypuknutia občianskej vojny zabili v Sýrii najmenej 279 novinárov, uvádza organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Vo vojne zahynulo už viac ako 500.000 ľudí a v dôsledku konfliktu ušla z domovov približne polovica predvojnového obyvateľstva Sýrie.

Obete boli identifikované ako Ahmed al Masalme, kameraman oficiálnej sýrskej televízie, a Firas al Ahmad, reportér sýrskeho kanálu SAMA TV, oznámila sýrska spravodajská agentúra SANA, pričom dodala, že výbušné zariadenie nastražili „teroristi“ bez toho, aby sa prihlásili k nejakej skupine.


Masalme, Ahmad a dvaja členovia sýrskej armády zomreli v oblasti Al-Shiyah, v blízkosti homonymného hlavného mesta provincie Deraa, keď sa podľa oficiálnej spravodajskej agentúry vrátili z natáčania protidrogovej operácie v tejto oblasti.


SAMA TV potvrdila Ahmadovu smrť na svojej oficiálnej stránke na Facebooku a uviedla, že obeť bola jej korešpondentom v provincii Deraa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP, Euro ES Euro, SANA Foto: Sinar Daily
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies