Od uhladenej elegancie až po ležérny street style: Ako princezná Diana zmenila módny priemysel naveky vekov

NETKY.SK • 14 December 2023, 19:42 • 2 min
Od uhladenej elegancie až po ležérny street style: Ako princezná Diana zmenila módny priemysel naveky vekov

Čo robí zo zosnulej princeznej pretrvávajúcu ikonu štýlu, je jej schopnosť vyzerať bez námahy dobre, dokázala skombinovať rôzne štýly v jeden nezabudnuteľný look. Zosnulá princezná udávala módne trendy, ktoré sú ňou inšpirované doteraz.

slovakia

left justify in out

Od mladej učiteľky, ktorá je prísne pod drobnohľadom britských bulvárnych denníkov, až po princeznú, ktorej off-duty look zložený z mom džínsov ležérnych tričiek inšpiroval generáciu dnešných štýlových nadšencov.

The People's Princess je prezývka, ktorú jej dal bývalý premiér Spojeného kráľovstva Tony Blair, zostáva jednou z najviac medializovaných kráľovských osobností. V Dianinom neopakovateľnom štýle je podstata nadčasovosti. Jej look dopĺňali oversized mikiny a pestré motorkárske šortky, tento štýl ovplyvnil niekoľko značiek ako Sporty & Rich.

V roku 2019 Hailey Bieber napodobnila Dianin ikonický off-duty look na fotení, kde si modelka obliekla džínsy, bejzbalovú šiltovku a sako — look, ktorý mala Diana na zápase v póle v roku 1988. 

Čo však robí zo zosnulej princeznej pretrvávajúcu ikonu štýlu, je jej schopnosť vyzerať bez námahy dobre, dokázala skombinovať rôzne štýly v jeden nezabudnuteľný look. Zosnulá princezná udávala módne trendy, ktoré sú ňou inšpirované doteraz.

Kombinácia oversized blejzera a mikiny je dokonalosť sama o sebe, ale doplnená baseballovým klobúkom a kovbojskými čižmami vytvára dokonalé rozbitie outfitu, dotvára zaujímavosť a pestrosť tohto ležérneho looku.

Pred príchodom Diany na scénu boli britskí členovia kráľovskej rodiny vnímaní ešte viac odtrhnutí od reality ako dnes. Princezná Diana urobila obrovské vyhlásenie bez toho, aby povedala jediné slovo. Princezná Diana je ikonou štýlu a žiadny outfit neurobil taký rozruch ako jej  "Revenge dress," teda "Šaty pomsty."

V júni 1994 vystúpila Diana na gala v Serpentine Gallery v Londýne v priliehavých, čiernych šatách strhnutých cez plece s asymetrickým spodným lemom a vlečkou, ktorá viala vo vetre.

"Samozrejme, Diana vedela, že všetky oči sa budú upierať na ňu," Zástupkyňa riaditeľa štýlu PEOPLE Brittany Talarico vysvetlila. "Nemusela nič hovoriť slovami. Bola to módna odpoveď – tie šaty sa stali jej jasným odkazom Charlesovi a svetu."

Svoje outfitové plány však zmenila. Diana pôvodne plánovala mať na podujatí šaty Valentino, ale keď sa o súbore dozvedela tlač, na poslednú chvíľu prešla na slávne čierne číslo od návrhárky Christiny Stambolian, ktoré ležali v jej skrini tri roky.

O tri roky neskôr dala Diana tomu, čo sa stalo prezývkou "Revenge dress" médiami do aukcie spolu s ďalšími jej šatami. Predali sa za 65-tisíc dolárov. Peniaze prospeli charitatívnym organizáciám súvisiacim s rakovinou a AIDS.

Červeno-biely vlnený ovčí sveter, bol ďalším ikonickým kúskom šatníka mladej princeznej. Jeho cena sa odhaduje na 50-tisíc až 70tisíc dolárov. Princeznú prvýkrát videli oblečenú v červeno-bielom svetri, keď mala 19 rokov, len mesiac pred svadbou.

Hoci vzhľad svetra je rozmarný a ľahkomyseľný, dizajn čiernej ovce možno predznamenal a potom signalizoval vzťah princeznej Diany s kráľovskou rodinou. S pochopením obmedzeného života, ktorý kráľovská rodina žila po svadbe, sa dá predpokladať, že aj keď prvýkrát, keď si obliekla sveter čiernej ovce, mohla byť náhoda, druhýkrát to však mohlo zvestovať skrytú správu, že sa Diana cítila ako čierna ovca kráľovskej rodiny.

Tento modro-biely tenisový outfit z Dianinej návštevy v Európskej kancelárii Medzinárodnej tenisovej asociácie žien vo Vanderbilt Racquet Club je ten najroztomilejší tenisový vzhľad, aký sme od kráľovskej rodiny videli.

All Pink Royal Look (1989). Letné oblečenie, ale formálne a kráľovsky! Tento ružový vzhľad, ktorý Diana nosila v roku 1989, bol dokonalou zmesou formálnosti a zábavných letných farieb

Diana na návštevách detí zbožňovala nosenie výrazných farieb a šperkov. Pri mnohých príležitostiach bola videná v neprehliadnuteľných červených šatách.

"Viac než ktorýkoľvek konkrétny kúsok, ktorý mala na sebe, si myslím, že je to prístup princeznej Diany k móde, ktorý dnes inšpiroval novú generáciu fanúšikov," Elizabeth Holmes, novinárka a autorka knihy "HRH: So Many Thoughts on Royal Style."

"Vždy bolo vzrušujúce vidieť, čo budú mať Windsorovci na sebe, ale Diana pridala prvok prekvapenia," pokračovala. "Nikdy ste nevedeli, čo bude mať na sebe, keď vystúpila z auta. Jej sartorský duch a zmysel pre dobrodružstvo sú hmatateľné na fotografiách, ktoré dnes vidíme na sociálnych sieťach."

Zdroje:

https://www.lofficielusa.com/fashion/princess-diana-looks-to-inspire-your-fall-wardrobe

https://theeverygirl.com/princess-diana-fashion/

https://people.com/royals/princess-diana-revenge-dress-true-story/

https://www./style/fashion-trends/a44315918/princess-diana-sheep-sweater/

https://www.sheknows.com/entertainment/slideshow/2798081/princess-diana-summer-outfits/13/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná fotografia: ANWAR HUSSEIN/WIREIMAGE / JAYNE FINCHER/GETTY
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies