Od tragického zbombardovania Tokia uplynulo 70 rokov

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 09:30 • 2 min
Od tragického zbombardovania Tokia uplynulo 70 rokov

TOKIO - Japonsko si dnes pripomína 70. výročie zbombardovania hlavného mesta Tokio americkými vzdušnými silami v druhej svetovej vojne. Pri nálete bombardérov typu B-29 zahynulo v noci z 9. na 10. marca 1945 vyše 105.000 ľudí. Išlo o najväčší samostatný konvenčný nálet v dejinách.

slovakia

left justify in out

Spojenci použili pri tomto nálete zápalné bomby. Počet obetí presiahol i tragickú bilanciu zhodenia atómovej bomby na mesto Nagasaki 9. augusta toho istého roku. Straty na životoch boli rovnaké ako pri výbuchu prvej jadrovej bomby v meste Hirošima o tri dni skôr, píše agentúra AP.

 

Zničeniu Tokia a približne 60 ďalších japonských miest zápalnými bombami sa po skončení vojny venovala iba malá pozornosť. Jedinou verejnou pripomienkou tejto udalosti je skromný kvetinový pamätník neďaleko chrámu v centre mesta, kde sa dnes uskutočnila spomienková slávnosť za účasti premiéra Šinzóa Abeho.

 

"Poučení z vojnových ukrutností, vrytých hlboko do našich sŕdc, musíme pokorne čeliť minulosti a robiť všetko pre posilnenie mieru vo svete," uviedol Abe na spomienkovej slávnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies