Od schválenia spolkového zákona o trvalej neutralite Rakúska uplynulo 60 rokov

NETKY.SK • 25 Október 2015, 09:04 • 2 min
Od schválenia spolkového zákona o trvalej neutralite Rakúska uplynulo 60 rokov

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Rakúska republika si štátnym sviatkom v pondelok 26. októbra pripomína okrúhle 60. výročie prijatia spolkového zákona o trvalej neutralite Rakúska.

slovakia

left justify in out

Myšlienky buržoáznej revolúcie z Francúzska zasiahli Rakúsko na jar 1848. V roku 1867 sa stalo Uhorsko druhým rovnoprávnym členom v štátnom zväzku, ktorý mal spoločného panovníka. Vznikla rakúsko-uhorská monarchia.

Zavraždenie rakúskeho následníka trónu, arcivojvodu Františka Ferdinanda v roku 1914, dalo podnet na vypuknutie prvej svetovej vojny. Rozpadom dualistickej monarchie vznikli viaceré národné nástupnícke štáty a zo zvyšku Rakúska republika.

 

Vtedajší rakúsky spolkový kancelár Engelbert Dollfuss využil krízu parlamentu v roku 1933 a zaviedol autoritatívny štát.

 

Fašistické Nemecko anektovalo Rakúsko v roku 1938 a včlenilo ho do Veľkonemeckej ríše ako "Východnú marku". V roku 1943 vyhlásila moskovská deklarácia troch veľmocí (Zväz sovietskych socialistických republík - ZSSR, Spojené štáty americké - USA a Spojené kráľovstvo) toto pričlenenie - Anschluss - za neplatné.   Dočasná vláda Karola Rennera vyhlásila nezávislosť Rakúska 27. apríla 1945. Po roku 1945 prevzala najvyššiu moc v krajine Spojenecká komisia pre Rakúsko, ktorá pôsobila až do roku 1955.

 

Po náročných rokovaniach s predstaviteľmi víťazných mocností dňa 15. mája 1955 podpísali vo Viedni na úrovni ministrov zahraničných vecí ZSSR, USA, Spojeného kráľovstva, Francúzska a Rakúska Štátnu zmluvu o obnove nezávislého demokratického Rakúska. Predpokladom uzavretia tohto dokumentu bol záväzok Rakúska zachovať neutralitu a nevstúpiť do žiadneho vojenského bloku, na ktorom trvali predovšetkým Sovieti.

 

Rakúsky parlament dňa 26. októbra 1955 schválil spolkový zákon o trvalej neutralite Rakúska. O desať rokov neskôr vyhlásili tento deň za štátny sviatok Rakúskej republiky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies