Od rýchlo starnúcich detí až po syndróm Alice v krajine zázrakov: Najhoršie ochorenia, ktoré môžu človeka za život postihnúť

NETKY.SK • 10 Február 2024, 14:00 • 2 min
Od rýchlo starnúcich detí až po syndróm Alice v krajine zázrakov: Najhoršie ochorenia, ktoré môžu človeka za život postihnúť

V tomto článku sa dozviete o niektorých z najhorších ochoreniach, ktoré môžu človeka postihnúť za život. Pozrime sa na príklady, ako sú chronická obštrukčná choroba pľúc, syndróm Alenky v krajine zázrakov, elefantiazis, progeria a fibrodysplasia ossificans progressiva.

slovakia

left justify in out

Ľudské telo je zložitý a zázračný systém, ktorý dokáže prekonávať mnohé nástrahy a choroby. No nie vždy sa mu to darí. Existujú ochorenia, ktoré sú tak závažné, nebezpečné alebo zriedkavé, že môžu človeka zničiť fyzicky aj psychicky. Pozrime sa na niektoré z nich.

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP)

Toto život ohrozujúce ochorenie postihuje viac ako 250 miliónov pacientov, najčastejšie fajčiarov nad 40 rokov1. Pri tomto ochorení sa postupne zužujú dýchacie cesty a výdych aj nádych sú pre pacientov čoraz náročnejšie. Svetová zdravotnícka organizácia WHO predpokladá, že v roku 2030 sa CHOCHP stane treťou najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete.

Príznaky CHOCHP zahŕňajú kašeľ, dýchavičnosť, hlieny, infekcie dýchacích ciest, cyanózu (modrofialové zafarbenie kože a slizníc) a mimopľúcne prejavy, ako sú poruchy funkcie srdcovocievneho systému, endokrinného systému, svalového a kostrového aparátu.

 Liečba CHOCHP spočíva v odvykaní od fajčenia, užívaní liekov, kyslíkovej terapii, dychovej rehabilitácii a v prípade potreby chirurgickom zákroku.

Syndróm Alice v krajine zázrakov

Príbeh malej Alice, ktorá zažíva veľké dobrodružstvo v krajine zázrakov určite pozná každý z nás. Rovnako sa nazýva aj porucha, ktorou trpia prevažne deti.  Syndróm spočíva v abnormálnom prietoku krvi v tých častiach mozgu, ktoré spracúvajú vizuálne vnímanie.

Dôsledkom toho je, že pacienti vidia predmety, ľudí alebo samých seba väčších alebo menších, ako sú v skutočnosti. Tento stav sa môže vyskytovať pri migréne, epilepsii, infekciách, drogách, úrazoch hlavy alebo psychických poruchách.  Liečba syndrómu Alice v krajine zázrakov závisí od jeho príčiny a zvyčajne zahŕňa lieky, kognitívnu terapiu alebo hypnózu.

Elefantiazis

Elefantiazis je ochorenie, ktoré spôsobuje parazitický červ, ktorý sa prenáša prostredníctvom komárov.  V súčasnej dobe postihuje 120 miliónov ľudí po celom svete, a 40 miliónov z nich sú vážne chorí. Keď infikovaná samica komára uhryzne človeka, môže aplikovať larvy červa do krvi. Tie sa potom množia a šíria po celom krvnom obehu, kde môžu žiť mnoho rokov. Často sa príznaky choroby prejavia až niekoľko rokoch po nákaze.

Elefantiazis spôsobuje zápal a zväčšenie lymfatických uzlín a ciev, čo vedie k opuchu a zhrubnutiu kože a podkožia, najmä na končatinách, pohlavných orgánoch a prsiach.  Toto ochorenie môže spôsobiť bolesť, zhoršenú hygienu, zápaly, infekcie, zhoršenú pohyblivosť, sociálne a psychické problémy a dokonca aj smrť.  Liečba elefantiazis zahŕňa podávanie antiparazitických liekov, chirurgickú korekciu, kompresívnu terapiu, masáže, cvičenie a starostlivosť o kožu.

Progeria

Progeria je veľmi zriedkavé genetické ochorenie, ktoré spôsobuje, že deti starnú rýchlejšie, ako by mali. Toto ochorenie postihuje približne jedno dieťa z 4 miliónov a zvyčajne sa prejaví v prvom roku života. Príznaky progerie zahŕňajú malú výšku, malú hlavu, vypadávanie vlasov, vrásky, krehké kosti, srdcové problémy a skrátenú životnosť.

Priemerná dĺžka života detí s progeriou je 13 rokov, pričom niektoré môžu žiť aj dlhšie alebo kratšie. Liečba progerie je zameraná na zmiernenie symptómov a zlepšenie kvality života. V súčasnosti neexistuje žiadny liek, ktorý by mohol zastaviť alebo spomaliť proces starnutia.

Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP) 

FOP je ďalšie veľmi zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje asi jeden človek z 2 miliónov. Pri tomto ochorení sa svaly, väzy, šľachy a iné spojivové tkanivá postupne menia na kosti, čo vedie k strate pohyblivosti a deformácii tela. Tento proces sa zvyčajne začína v detstve a môže byť spustený zápalom, poranením, infekciou alebo bez zjavného dôvodu.

Príznaky FOP zahŕňajú malé palce na nohách, opuchy a bolesti v postihnutých oblastiach, zhoršenú flexibilitu a zvýšené riziko zlomenín. Liečba FOP je zložitá a neexistuje žiadny účinný spôsob, ako zvrátiť alebo zabrániť kostnej tvorbe. Cieľom liečby je zmierniť bolesť, zlepšiť funkciu a zvýšiť kvalitu života pacientov.

Zdroje:

https://www.zdravie.sk/clanok/57728/toto-zivot-ohrozujuce-ochorenie-postihuje-viac-ako-250-milionov-pacientov-najcastejsie-fajciarov-nad-40-rokov-trpite-jeho-skrytymi-priznakmi-aj-vy

https://zena.pluska.sk/zdravie-a-krasa/7-najpodivnejsich-chorob-sveta

https://www.interez.sk/blog/10-tych-najhorsich-psychickych-a-dusevnych-poruch-ktorymi-trpia-ludske-duse/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: medizzy.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies