Od roku 2003 si Slováci môžu z jedného platu kúpiť viac elektriny

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 14:08 • 2 min
Od roku 2003 si Slováci môžu z jedného platu kúpiť viac elektriny

BRATISLAVA - Množstvo elektriny, ktoré si Slováci môžu kúpiť z priemerného mesačného platu, sa od roku 2003 postupne zvyšuje.

slovakia

left justify in out

Vlani dosiahlo úroveň 4,34 megawatthodiny (MWh). Medzi regulovanými zložkami ceny elektriny a cenou za silovú elektrinu pretrváva už niekoľko rokov nesúlad. To sú dva hlavné závery z nových indexov, ktoré prepočítava spoločnosť Slovakia Energy.
     

"Zaviedli sme dva indexy. Nákupný index hovorí, koľko MWh elektriny sa dá v danom roku kúpiť za jeden priemerný mesačný plat. Pomerový index zasa ukazuje, koľko percent z celkovej ceny elektriny tvorí cena za silovú elektrinu," priblížil konateľ spoločnosti Jiří Písařík. Indexy majú vyjadriť vplyv vývoja na trhu s elektrinou na slovenské domácnosti.
     

Množstvo elektriny, ktoré si domácnosť s priemerným odberom mohla kúpiť za jeden mesačný plat, podľa Písaříka v rokoch 1997 až 2003 prudko klesalo. Od roku 2003 má už krivka stúpajúci trend, so stagnáciou v rokoch 2009 a 2011 a miernym znížením v roku 2012. "V tomto aj budúcom roku predpokladáme opäť rast nákupného indexu. Cena silovej elektriny na komoditnom trhu dosiahla historicky najnižšiu cenovú hranicu. Odhadujeme, že v budúcom roku by mohla klesnúť o 5 až 10 %," dodal.
     

Cenu elektriny okrem poplatkov za distribúciu tvorí cena za silovú elektrinu, regulované zložky – tarifa za prevádzkovanie systému, tarifa za straty či systémové služby, ale aj neregulované zložky, akými sú odvod do Národného jadrového fondu a daň z pridanej hodnoty (DPH). Treťou najdrahšou položkou po silovej elektrine a distribúcii je tarifa za prevádzkovanie systému, pri ktorej sa koncoví odberatelia elektriny skladajú najmä na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a domáceho uhlia.
     

Ideálny pomer medzi silovou elektrinou a distribučnými službami by mal byť podľa Písaříka 50 ku 50. Zdôraznil však, že na Slovensku a v Česku cena za distribúciu spolu s ďalšími regulovanými poplatkami ďaleko prekračuje túto hranicu. Napriek poklesu cien dodávky elektriny v posledných rokoch Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zvýšil iné regulované zložky ceny, takže hodnota pomerového indexu sa neustále znižuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies