Od pondelka začne chodiť v Hornom Rakúsku do školy 313 detí utečencov

NETKY.SK • 9 September 2015, 18:25 • 2 min
Od pondelka začne chodiť v Hornom Rakúsku do školy 313 detí utečencov

LINZ - Od pondelka sa do školských lavíc v rakúskej spolkovej krajine Horné Rakúsko zaradí 313 detí utečencov, informovala dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

"To je počet, ktorý vieme veľmi dobre zvládnuť," povedala členka krajinskej vlády pre oblasť školstva, vedy a výskum Doris Hummerová na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii s predsedom krajinskej školskej rady Fritzom Enzenhoferom.


Iba pre porovnanie navštevuje k dnešnému dňu v Hornom Rakúsku školskú dochádzku 500 detí žiadateľov o azyl; v čase balkánskej krízy ich bolo okolo 6000, píše APA.


Na úrovni krajinskej školskej rady zriadili v Hornom Rakúsku v dôsledku migračnej vlny koordinačné oddelenie, v rámci ktorého spolupracujú pedagógovia, psychológovia a právnici. Jeho členovia problémy neočakávajú.

 

Deti sú do miest rozmiestňované plošne a väčšinou ich do jednotlivých škôl prichádza iba malý počet. Úrady sa ich v školách snažia čo najviac integrovať, a to aj vďaka hodinám nemeckého jazyka, ktoré pomáhajú sociálnej integrácii.


Z dodatočných zdrojov bude potrebné kvôli prichádzajúcim deťom podľa Enzenhofera posilniť pedagogické zbory asi o 50 učiteľov. Okrem toho sa do výučbového procesu zapoja na základe špeciálnych kontraktov externí partneri vrátane učiteľov zo Sýrie alebo vojnoví utečenci s pedagogickým vzdelaním. Tí však môžu pracovať iba na úrovni verejnoprospešných prác. V školách budú pomáhať aj ďalší dobrovoľníci.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies