Od Donbasu chce mesto euro, od Popradčanov pýta tisíce

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 15:43 • 2 min
Od Donbasu chce mesto euro, od Popradčanov pýta tisíce

POPRAD – Primátor Popradu Anton Danko na dnešnom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Poprade oznámil, že ponúkne hokejovému klubu Donbass Doneck Zimný štadión mesta Poprad za jedno euro.

slovakia

left justify in out

Na tom istom zasadnutí mestského zastupiteľstva primátor nedal hlasovať o možnosti vystúpiť predsedovi Občianskeho združenia Pre mesto Ondrejovi Kavkovi. Ten chcel požiadať poslancov o prehodnotenie nájomného za použitie pódia na Námestí sv. Egídia počas podujatí Viva Italia a Made in Slovakia. Za použitie pódia na oboch podujatiach si samospráva vypýtala od občianskeho združenia 3 300 eur. V predchádzajúcich dvoch rokoch pritom mesto prenajalo združeniu pódium na tie isté podujatia za jedno euro.

 

Podujatie Viva Italia, ako aj podujatie Made in Slovakia sú podľa Kavku neziskovými podujatiami, na ktoré majú obyvatelia a návštevníci mesta Poprad voľný prístup. Suma takmer 3 300 eur, ktoré požaduje mesto Poprad za prenájom pódia, je pre občianske združenie podľa Kavku „zničujúca“. Obe podujatia sú tak vážne ohrozené. „Ostali mi len oči pre plač,“ povedal Kavka. Nad podujatím Viva Italia prevzal záštitu taliansky veľvyslanec na Slovensku a je súčasťou talianskeho festivalu na Slovensku pod názvom Dolče vitaj. 

 

Predseda OZ Pre mesto nerozumie poslancom, ktorí mu ako obyvateľovi mesta ani len nedovolili vystúpiť na rokovaní zastupiteľstva, aby ich vôbec oboznámil so situáciou. Návrh na umožnenie vystúpenia Ondreja Kavku predložil poslanec Igor Wzoš. Ten od primátora dostal odpoveď, že podľa rokovacieho poriadku môže na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva vystúpiť verejnosť len k téme, o ktorej sa rokuje. Najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Poprade je naplánované na 11. augusta. Podujatie Viva Italia sa má konať 18. až 22. júna a podujatie Made in Slovakia na prelome júla a augusta. 

 

To, že mesto prišlo s ponukou prenájmu štadióna pre Donbass Doneck, Wzoš víta. „Nejde o výšku nájmu. Je to akt spolupatričnosti a pomoci, ale to, že občianskemu združeniu, ktoré sídli v meste a ktoré organizuje podujatia, na ktoré vlani prišlo 20- až 25-tisíc ľudí, mesto poslalo faktúru, je škandalózne. Mesto nielenže nemalo pýtať nájom od občianskeho združenia, ale malo mu ponúknuť finančnú pomoc aj s kompletným servisom,“ uviedol Wzoš. Pódium bolo podľa neho zakúpené z peňazí občanov mesta a takýmto spôsobom to mesto mohlo občanom vrátiť. Na rozhodnutie o prenájme pódia podľa neho nemôže mať vplyv ani to, že členovia občianskeho združenia majú iný názor na rekonštrukciu Námestia sv. Egídia ako vedenie mesta. „Toto sú dve rozdielne veci,“ dodal Wzoš. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies