Kým Zelenskyj volá po prísnejších sankciách, jeho minister hospodárstva žiada o nové výnimky

NETKY.SK • 6 August 2022, 08:38 • 2 min
Kým Zelenskyj volá po prísnejších sankciách, jeho minister hospodárstva žiada o nové výnimky

KYJEV - Ukrajina vyzvala na rozšírenie dohody o zmiernení ruskej blokády čiernomorských prístavov o ďalšie produkty.

slovakia

left justify in out

Denník Financial Times a agentúra Reuters informovali, že Ukrajina žiada o povolenie výnimiek z protiruských sankcií. Okrem obilia chce vyvážať aj železnú rudu. 


„Táto dohoda je o logistike, o pohybe plavidiel cez Čierne more, aký je rozdiel medzi obilím a železnou rudou?" povedal pre Financial Times námestník ukrajinskej ministerky hospodárstva Taras Kačka. 

 

Z domova: AKTUALIZÁCIA: Mám dôkazy, že Sulík je zákerný zradca, hovorí Igor Matovič. Sulík na to reaguje a servítku si pred ústa nekládol

 

img

 

Z ukrajinských prístavov Čornomorsk a Odesa v piatok vyplávali tri lode s obilninami, oznámilo turecké ministerstvo obrany. Odeská oblastná správa medzitým uviedla, že do Čornomorska dorazí po ďalší náklad obilia turecká nákladná loď.

 

Rusko a Ukrajina sú v celosvetovom meradle producentami približne tretiny pšenice. OSN varovala, že zastavenie dodávok obilnín cez Čierne more kvôli ruskej blokáde by mohlo vyvolať hladomor v iných krajinách, najmä Afriky, Ázie a Blízkeho východu, pripomína Reuters.

 

Prečítajte si aj: Volodymyr Zelenskyj: Amnesty International svojimi klamstvami podporuje terorizmus

 

img

 

„Očakávame, že bezpečnostné záruky našich partnerov z OSN a Turecka budú naďalej fungovať a že export potravín z našich prístavov sa stane stabilným a predvídateľným pre všetkých účastníkov trhu," povedal ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov.

Ukrajinský úrad pre prístavy v pondelok oznámil, že v ukrajinských prístavoch kotví 68 lodí s nákladom 1,2 milióna ton, dve tretiny z toho tvoria potraviny.

 

Najnovšie: EÚ sa obáva, že Viktor Janukovyč chce zvrhnúť Zelenského, uvalila naňho prísne sankcie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies