Od budúceho roka budú sporitelia do 2. piliera odvádzať viac na seba

NETKY.SK • 12 December 2016, 14:30 • 2 min
Od budúceho roka budú sporitelia do 2. piliera odvádzať viac na seba

BRATISLAVA - Od 1. januára 2017 už nebude sadzba povinných príspevkov do 2. piliera predstavovať 4 % z vymeriavacieho základu, ale sa zvýši na 4,25 %. Do 2. piliera si tak sporitelia budú odvádzať viac.

slovakia

left justify in out

Sadzba sa bude zároveň od budúceho roka každoročne zvyšovať o 0,25 % až do roku 2024, kedy dosiahne výšku 6 % z vymeriavacieho základu. Sadzba poistného na starobné poistenie do Sociálnej poisťovne, teda do 1. piliera, sa bude zároveň v tomto období adekvátne znižovať tak, aby v úhrne so sadzbou povinných príspevkov do 2. piliera zostala vo výške 18 % z vymeriavacieho základu, teda hrubého príjmu poistenca.

 

Pre rok 2017 bude pre zamestnávateľa sadzba poistného do Sociálnej poisťovne na starobné poistenie za zamestnanca, ktorý je sporiteľom v 2. pilieri a nevypláca sa mu z 2. piliera starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok, vo výške 9,75 % z vymeriavacieho základu.

 

Sadzba poistného na starobné poistenie pre povinne dôchodkovo poistenú SZČO, pre dobrovoľne dôchodkovo poistenú osobu, pre štát za fyzické osoby, za ktoré platí poistné, bude vo výške 13,75 % z vymeriavacieho základu, ak sú sporiteľmi v 2. pilieri a nevypláca sa im z neho starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok. To isté platí aj pre Sociálnu poisťovňu za poberateľov úrazovej renty, ktorí utrpeli pracovný úraz, alebo im bola zistená choroba z povolania v období od 1.1.2004 a majú viac ako 40-% pokles pracovnej schopnosti a do 31. júla 2006 nedovŕšili dôchodkový vek, alebo im nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

 

U odvádzateľov (zamestnávatelia, SZČO, dobrovoľne poistení) nedochádza k zmene a naďalej odvádzajú v súčte rovnakú výšku odvodov poistného na starobné poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie podľa aktuálnej Tabuľky platenia poistného od 1. januára 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies