Ochutnávanie vín naslepo vie byť zážitkom: Vyskúšali sme si Tmavú degustáciu, ktorá nás ponorila do sveta someliérov

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 14:00 • 2 min
Ochutnávanie vín naslepo vie byť zážitkom: Vyskúšali sme si Tmavú degustáciu, ktorá nás ponorila do sveta someliérov

"Je to dlhá cesta, stále pokračuje a človek sa musí veľa učiť. Ale naše ochutnávky sú päťdesiat percent víno ale tým, že sme potme a pracujeme s ľuďmi, tak veľmi veľká časť z nej je učenie sa o práci s ľuďmi a psychológia," povedal someliér. Svoju prácu neberie len ako obyčajnú degustáciu. Tvrdí, že je ide o psychológiu a show.

slovakia

left justify in out

Redakcia Netiek navštívila minulý týždeň miesto, o ktorom sníva každý milovník vína. Someliérsky zážitok sme si prišli vychutnať spolu s kameramanom vo štvrtok štrnásteho marca a rozhodli sme sa práve pre tému Sladký život. Išlo práve o vína zo Slovenských regiónov.

Potom čo nám na maily vybehla pozvánka na zážitkovú akciu, sme sa dostavili na miesto, kde sa to všetko začalo. Ochutnávka sa konala v pivnici v priestoroch na Michalskej ulici. Prešli sme dolu po schodoch a na recepcii sme odovzdali kabáty a bundy, následne sme prešli do útulnej cihlovej miestnosti. Tmavá degustácia nás oslnila a rozšírila naše obzory. Prečítajte si aká bola naša cesta.

Tma zosilní vaše zmysly

Na miesta sme sa postupne usadili, kým prichádzali ďalšie skupiny ľudí. Po stoloch boli košíky z čerstvým chlebom a prázdne vínové poháre a džbán vody. Napokon k nám dokráčal aj hlavný someliér Tibor Kiss, ktorý nás celým dňom sprevádzal. Zatiaľ čo sme boli v prítmí nás uviedol do sveta vín a postupne začal zhasínať svetlo, aby si naše oči zvykali na prítmie a napokon aj úplnú tmu.

Vysvetlil nám, že chlieb slúži na prečistenie chuťových paliet, mohli sme sa poslednýkrát napiť pohára vody.

Keď nastala celkom úplná tma, šou sa mohla začať.

Možno sa pýtate ako nám someliéri nalievali potme. Využili nočné videnie, ktoré sa bežne používa na vojenské účely. Ich práca bola rýchla a svižná, často sme si ani nevšimli, že pred nami pristál plný pohár. 

Po každom naliatí sa ozval náš someliér, ktorý sa následne verejne pýtal na naše názory.

Je to viac než len alkohol - História, proces výroby, korene

Princíp bol následný - víno ovoňať, pokúsiť sa uhádnuť čo cítime a čo sa v ňom nachádza, aké kvety, plody, ovocie, dreviny či bylinky a iné prísady v ňom cítime. Následne pohár pokrúžiť, aby sa v ňom rozvírila aróma a v poslednom rade pomaly degustovať. Všetky druhy vína boli vítané a keďže zloženie vína bolo častokrát veľmi široké, každý sme sa trafilii aspoň do zopár surovín.

Napokon sme sa snažili uhádnuť aj farbu, aciditu, stupeň sladkosti či princíp výroby alebo región.

Ku každému vínu nás očaril menší príbeh či už o jeho výrobe alebo histórii. Zaujímavé fakty ohúrili aj úplných začiatočníkov. A už po prvom skúšanom víne sa dav ľudí rýchlo adaptoval a navykol si na princíp vykrikovania svojich pocitov len tak do vzduchu. Stále sme sa dostávali bližšie a bližšie ku správnym odpovediam. Napokon sme aj my z Netiek mali pocit, že sa do vín rozumieme o dosť viac, než predtým, než sme do útulnej pivnice vkročili. 

 

Sherry ako čerešnička na torte

Naše prvé ochutnané víno bola Slovenská klasika, Devín, polosladké víno, ktoré je žiadané aj od našich zahraničných hostí. Príjemne nás privítala jeho chuť, ktorá nás nachystala na tie zložitejšie, ktoré nasledovali. Nasledovalo Milia, sladké víno.

Za ním sa tiahol Dunaj, typické červené víno, ktoré však tentokrát malo účel nás celkom prekvapiť. Someliér sa rozhodol pre odvážny výber ružovej varianty, ktorá vôbec nie je bežná a milo prekvapila hostí.

Za ním prišiel Tokaj, Rizling vlašský, Savignion, Dornfelder a napokon aj milé prekvapenie. Dostali sme bonusovú ochutnávku, ktorá v programe byť nemala a bolo ňou ovocné víno z višní, konkrétne typu sherry,  fortifikované (má vyšší obsah etanolu ako bežné víno a zvyčajne aj vyšší zvyškový cukor, býva teda sladšie, pozn. red.)

Toto víno sa vyznačuje svojou ťažkosťou a výraznou chuťou. Bolo príjemným zakončením sladkého výberu.

Zaujímavosťou je, že sme oči mali mať otvorené aj v tme, keďže mozog je vraj lenivší rozmýšľať keď sú oči zatvorené. Napokon sa svetlo začalo postupne zažínať aby si naše oči postupne zvykali. Začala sa otvorená diskusia za ktorou nasledovala tombola. Medzi výhrami bola aj jedna z testovaných fliaš vín.

Pri pulte na recepcii sme mohli zbadať vystavené vína, ktoré sme degustovali ale aj mnohé iné. Výber bol široký a veľakrát za prijateľnú cenu.

 

Napokon sme sa Tibora Kissa pýtali na všetko čo nás zaujímalo. Prezradil, že konkurencia v koncepte ochutnávania potme na Slovensku je malá a pre širokú verejnosť tento zážitok tmavej degustácie je jediný.

V biznise sa im darí a okrem ochutnávania vín naslepo je tu aj istý špeciál. Pre stálych hostí chodí mailová pozvánka aj na špeciály ako je degustácia čokolád z rôznych krajín sveta či sypaných čajov. Toto všetko potme z vínneho pohára.

"Ja to skôr beriem ako show" 

"Je to dlhá cesta, stále pokračuje a človek sa musí veľa učiť. Ale naše ochutnávky sú päťdesiat percent víno ale tým, že sme potme a pracujeme s ľuďmi, tak veľmi veľká časť z tej ochutnávky je učenie sa o práci s ľuďmi a psychológia," povedal someliér o Tmavej degustácii.

Prezradil, že súčasťou je veľa študovania o víne.

"Ja toto nevolám ani ochutnávka, ja to skôr beriem ako show," dodal s úsmevom.

Téma Sladký život nie je jediná, ktorú Tmavá degustácia ponúka. Témy sú široké a spoznávanie sveta vín a variácie kombinácií nikdy nekončí.

"Asi najväčší highlight bol, keď jeden pán povedal, potom čo som sa pýtal čo cítia pri voňaní vína, že cíti kokaín," odpovedal na našu otázku o najbizarnejšej príhode.

No, spomienky vedia niekedy udrieť do nosa. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Titulná foto: Adam Juhás
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies