Arménsko zažalovalo Azerbajdžan na Medzinárodnom súdnom dvore pre porušovanie prímeria

NETKY.SK • 17 September 2021, 18:48 • 2 min
Arménsko zažalovalo Azerbajdžan na Medzinárodnom súdnom dvore pre porušovanie prímeria

HAAG - Arménsko v žalobe uviedlo, že Azerbajdžan pokračoval aj po vyrokovanom prímerí v zabíjaní a mučení vojnových zajatcov či rukojemníkov.

slovakia

left justify in out

Arménsko sa v rámci územného sporu s Azerbajdžanom obrátilo na Medzinárodný súdny dvor. V žalobe uvádza, že Azerbajdžan porušil medzinárodný dohovor, ktorého cieľom je odstrániť rasovú diskrimináciu

 

Dlhotrvajúci spor o Náhorný Karabach
V centre žaloby je sporný región Náhorný Karabach
, ktorý sa nachádza na území Azerbajdžanu a po viac ako storočí bol pod kontrolou etnických arménskych síl podporovaných vládou v Jerevane.

 

Desaťročia dlhý spor o územie začiatkom 90. rokov eskaloval vojnou, pri ktorej zomrelo 30 000 ľudí, a vlani viedol k ozbrojenému konfliktu, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych.

Práve počas minuloročných bojov sa podľa Arménska Azerbajdžanci dopustili „vážneho porušenia dohovoru o rasovej diskriminácii“.

 

Prečítajte si tiež: Arménsko a Azerbajsžan zložili zbrane a podpísali dohodu o ukončení bojov na Náhornom Karabachu!

 

Porušenie prímeria

Arménsko v žalobe uvádza, že aj po Ruskom vyrokovanom prímerí, ktoré začalo platiť 10. novembra, „Azerbajdžan sa naďalej zúčastňoval na vraždách, mučení a inom zneužívaní arménskych vojnových zajatcov, rukojemníkov a ďalších zadržiavaných osôb“.

Arménsko tiež žiada súd, aby nariadil „dočasné opatrenia“ na ochranu krajiny a Arménov pred „ďalšou ujmou a s cieľom zabrániť zhoršeniu alebo predĺženiu tohto sporu,“ kým sa prípadom zaoberá súd.

Očakáva sa, že na budúci týždeň podobnú žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore podá Azerbajdžan na Arménsko. Takýto krok avizoval námestník azerbajdžanského ministra zahraničia Elnur Mammadov, ktorý na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že „30 rokov porušovania ľudských práv Azerbajdžancov počas okupácie sa nebude tolerovať.“

Mohlo by vás zaujímať: Premiér Arménska pripravil plán záchrany pre Náhorný Karabach



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies