Ochrnutý muž znovu pohybuje rukami vďaka implantátu v mozgu

NETKY.SK • 12 Október 2023, 08:00 • 2 min
Ochrnutý muž znovu pohybuje rukami vďaka implantátu v mozgu

V septembri tohto roku sa v Švajčiarsku uskutočnila jedinečná operácia.

slovakia

left justify in out

Lekári do mozgu a brucha ochrnutého pacienta vložili dva implantáty, ktoré dokážu na základe jeho myšlienok opäť oživiť končatiny. Autor tejto technológie nazval tento prielomový vynález digitálnym spojením medzi mozgom a telom. Šesťdesiatštyri ročný Švajčiar ochrnul po páde na ľade. Teraz môže čiastočne opäť pohybovať svojimi rukami vďaka umelej inteligencii. Implantát v jeho mozgu dokáže čítať jeho myšlienky a rozpoznávať signály, ktoré vyvolávajú pohyb tela. Tieto signály sú následne prenášané do druhého implantátu v bruchu, ktorý stimuluje správne svaly. Vďaka tomu sa telo pacienta môže opäť pohybovať podľa jeho priania. Holandská spoločnosť Onward, ktorá stojí za touto priekopníckou technológiou, opisuje celý proces ako pohyb riadený myšlienkami. Očakáva sa, že tieto implantáty zmenia životy ľudí s poškodenou miechou. "Ak máte ochrnutú ruku a môžete ju iba otvoriť a zavrieť, je to veľká zmena. Zrazu môžete jesť. Získavate nezávislosť," vysvetľuje francúzsky neurológ Gregoire Courtine pre spravodajskú stanicu CNN. Sám Courtine prišiel s nápadom tzv. digitálneho spojenia medzi mozgom a telom pred viac ako desiatimi rokmi. Čakal na vhodnú technológiu, ktorá by to umožnila, až do tohtoročnej operácie. "Odstránime kúsok kosti a nahradíme ho sadou elektród. Tento implantát bude fungovať bezdrôtovo a aktivuje stimuláciu miechy," opisuje švajčiarska neurochirurgička Jocelyne Blochová, ktorá operáciu vykonala. Je aj spolupracovníčkou Courtinea. Blochová a Courtine už predtým dosiahli svetový prvok, keď v lete pomohli pacientovi z Holandska. Ten bol ochrnutý od pása nadol po nehode na motorke a teraz môže znovu chodiť. Jeho mozgový implantát zachytáva signály pre pohyb a prenáša ich do stimulátora v dolnej časti chrbta. Aj keď jeho chôdza nie je dokonalá, čím viac cvičí, tým lepšie sa jeho telo samo uzdravuje. Podľa Courtinea boli výsledky liečby veľmi prekvapujúce. "Zistili sme, že pri dlhodobom používaní tohto systému a tréningu sa začnú nervové vlákna znovu rozrastať. Pomocou tejto technológie tak opravujeme nervový systém. Bolo to ako sen, regeneratívna medicína!" dodáva.

Obnoviť funkciu rúk je však náročnejšie ako obnoviť schopnosť chodiť. "Je to komplikovanejšie, najmä ak chcete obnoviť pohyb aj v prstoch, nie len v dlaňach," uvádza generálny riaditeľ Onward Dave Marver. S nadšením z tejto jedinečnej technológie, ktorá má potenciál pomôcť mnohým paralyzovaným pacientom, sa objavujú aj obavy z jej zneužitia. Courtine a Blochová však zdôrazňujú, že implantát vie čítať iba myšlienky súvisiace s pohybovými príkazmi. "Pravdepodobne nedokážeme dostatočne dešifrovať nervový kód, aby sme skutočne mohli extrahovať vaše myšlienky. Aspoň zatiaľ nie. Možno to v budúcnosti bude možné," dodáva Blochová. Operácia, ktorá vrátila pacientovi schopnosť pohybovať rukama, je súčasťou lekárskych zákrokov, ktoré budú ešte niekoľko rokov prebiehať vo fáze testovania. "Z tejto prvej operácie sa veľa naučíme. Potom budeme pokračovať u ďalších štyroch alebo piatich pacientov a ak všetko pôjde dobre, uskutočníme štúdiu, ktorá nám možno umožní dať to do širšieho využitia," uzatvára Marver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies