WHO začína s vyšetrovaním COVID-19 vo Wu-chane, vyslanému tímu skončila už aj povinná karanténa

NETKY.SK • 28 Január 2021, 12:50 • 2 min
WHO začína s vyšetrovaním COVID-19 vo Wu-chane, vyslanému tímu skončila už aj povinná karanténa

WU-CHAN - Tímu odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácia (WHO) v stredočínskom meste Wu-chan sa vo štvrtok skončila karanténa a môže začať s terénnou prácou v rámci vyšetrovania pôvodu pandémie nového koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Dnešný presun bol pod drobnohľadom 
Výskumníci museli po príchode do Číny stráviť v karanténe 14 dní. Hotel, kde sa izolovali, opustili popoludní. Vstup do budovy blokovali žlté bariéry, ktoré mali udržať médiá v úzadí.

 

 

Presun odborníkov sa uskutočnil za prísnejších hygienických podmienok, zamestnanci, ktorí prenášali ich batožinu, aj vodič autobusu, ktorým odišli, boli oblečení v ochranných oblekoch.

 

Trh s plodmi aj nemocnice 

Výskum pôvodu nového koronavírusu, ktorého prvé prípady nákazy hlásili práve z Wu-chanu, sa pokúsi určiť kde presne a za akých okolností sa jeho šírenie začalo. Odborníci by okrem iného v rámci neho mohli navštíviť trh s plodmi mora, ku ktorému sa viaže mnoho prvých prípadov, a tiež výskumné ústavy a nemocnice, kde sa na vrchole epidémie liečili pacientov.

 

img

 

Krajina stále pochybuje o pôvode 
Čínski predstavitelia aj štátne médiá sa pokúsili spochybniť, že by mal vírus pôvod v ich krajine. Väčšina odborníkov predpokladá, že pochádza z netopierov, možno z juhozápadnej Číny alebo susedných oblastí v juhovýchodnej Ázii, z ktorých sa preniesol na ďalšie zviera a potom na ľudí.

 

img

 

Neobmedzený prístup je otázny 
Misia WHO sa nevyhla istému politickému podtónu. Čína snaží vyhnúť vine za údajné pochybenia pri skorej reakcii na epidémiu, pričom svoje kroky vehementne obraňuje, a rázne tiež oponovala proti nezávislému vyšetrovaniu. Otázne zostáva, kam Čína povolí výskumníkom ísť aj s kým sa budú môcť rozprávať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies