Ochrana materinského jazyka v menšinovom prostredí je veľmi dôležitá

NETKY.SK • 21 Február 2023, 10:30 • 2 min
Ochrana materinského jazyka v menšinovom prostredí je veľmi dôležitá

BRATISLAVA - Na cestu nekončiaceho poznania, od prvých vedomostí až po tvorbu slov, ktoré tvoria myšlienky a samotnú osobnostnú identitu, posúva človeka materinský jazyk. Pri príležitosti utorkového Medzinárodného dňa materinského jazyka to zdôraznil splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

slovakia

left justify in out

Zvýraznil zároveň úlohu používať a zachovávať materinský jazyk v každodennom živote príslušníkov národnostných menšín. Upozornil v tejto súvislosti na fakt, že práve v menšinovom prostredí materinský jazyk často nahradí štátny jazyk. "Posledné sčítanie obyvateľstva znovu potvrdilo, že v prípade národnostných menšín je ich materinský jazyk ohrozený. Počet občanov s menšinovým materinským jazykom klesá," pripomenul. Ochrana ich materinského jazyka preto nie je podľa neho samoúčelnosť. "Silno súvisí so zachovaním ich identity a ochranou jazykovej rozmanitosti a kultúrneho dedičstva," argumentuje.

 

Príslušníkov menšín preto vyzval, aby bez obáv využívali svoje jazykové práva na všetkých úrovniach. "Zástupcov verejného sektora zasa vyzývam, aby okrem tých povinností, ktoré im ukladá legislatíva, aplikovali všetky jazykové práva národnostných menšín v čo najširšom rozsahu," zdôraznil. Medzinárodný deň materinských jazykov vyhlásila 30. generálna konferencia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) v novembri 1999. Valné zhromaždenie OSN vyzvalo členské štáty, aby "podporovali zachovanie a ochranu všetkých jazykov používaných národmi sveta"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies