Obyvateľov Nepálu vyzývajú na opustenie poškodených budov

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 13:22 • 2 min
Obyvateľov Nepálu vyzývajú na opustenie poškodených budov

ČAUTARA - Predstavitelia nepálskeho mesta Čautara zasiahnutého silnými zemetraseniami v stredu prechádzali tamojšími ulicami a pomocou ampliónov vyzývali obyvateľov, aby sa nezdržiavali v poškodených budovách.

slovakia

left justify in out

Nariadenie o evakuácii vydali deň po tom, ako z Nepálu hlásili novú sériu otrasov, z ktorých najsilnejšie dosahovali magnitúdu 7,3. Mnohé budovy oslabené ničivým zemetrasením spred necelých troch týždňov sa zrútili. Výsledkom utorňajších otrasov je najmenej 65 mŕtvych a takmer 2000 zranených, pričom najviac obetí hlásili z himalájskeho prehoria severovýchodne od Káthmandu, kde sa nachádza i Čautara. Malé mesto začalo už po zemetrasení z 25. apríla slúžiť ako centrum, kde sa sústreďujú záchranári a humanitárna pomoc. Od utorka tu zaznamenali najmenej troch mŕtvych a 60 zranených.

 

Utorňajšie zemetrasenie s epicentrom blízko severovýchodnej časti nepálsko-čínskej hranice bolo cítiť aj v celej severnej Indii vrátane hlavného mesta Naí Dillí a v Bangladéši. Padajúce strechy a steny v Indii podľa údajov tamojšej vlády zabili najmenej 16 ľudí, čínske médiá informovali o usmrtení jedného človeka uvoľnenými skalami v Tibete. V Nepále, kde počet obetí pravdepodobne porastie, mnoho ľudí opäť nocovalo v stanoch alebo improvizovaných prístreškoch. 

V súvislosti s aprílovým ničivým zemetrasením v Nepále evidujú vyše 8150 mŕtvych a 17 860 zranených. Ide tak o najhoršiu pohromu svojho druhu, aká himalájsku krajinu postihla za posledných viac ako 80 rokov. Niektoré zahraničné humanitárne tímy, ktoré v Nepále pomáhali po zemetrasení z 25. apríla, zvažujú po nových otrasoch návrat do vlasti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies