Obyvatelia Calais žiadajú vládu, aby im pomohla s dôsledkami migračnej krízy

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 12:19 • 2 min
Obyvatelia Calais žiadajú vládu, aby im pomohla s dôsledkami migračnej krízy

CALAIS - Niekoľko stoviek obyvateľov a podnikateľov z francúzskeho prístavného mesta Calais pricestovalo dnes do Paríža, aby protestovali proti negatívnemu vplyvu migračnej krízy na ich bežný život, miestnu ekonomiku i povesť mesta.

slovakia

left justify in out

Demonštranti z Calais, ktorých väčšina vlastní tamojšie malé prevádzky alebo v nich pracuje, sa do Paríža prepravili desiatimi autobusmi. Dnes ráno sa v Paríži stretli s ministrom financií Michelom Sapinom, neskôr by ich v Elyzejskom paláci mali prijať aj predstavitelia prezidentskej kancelárie.

 

Občania z Calais už dlhší čas upozorňujú, že slum pod názvom Džungľa, ktorý postupne vyrástol na predmestí prístavného mesta, vážnym spôsobom poškodil aktivity miestnych podnikateľov a obchodníkov.

 

V tejto súvislosti člen delegácie David Sagnard vysvetlil, že ich cieľom je vymôcť si od vlády garancie zníženia daní vo sfére ich podnikania, aby sa tak v meste podporila ekonomická aktivita i zamestnanosť. Len v sektore stravovania v meste totiž za posledné mesiace klesli tržby o 30-40 percent s porovnaní s priemerom.

 

Ako informoval francúzsky denník Le Figaro, delegácia z Calais chce na ministerstve zahraničných vecí predostrieť návrh na spustenie kampane na propagáciu mesta na podporu cestovného ruchu. Calais totiž prišlo aj o obvyklých turistov z Británie, pre ktorých bolo ľahko dosiahnuteľnou a obľúbenou destináciou.

 

Aj samotní demonštranti sa dnes snažia nalákať Parížanov na krásy svojho mesta. Po uliciach francúzskej metropoly totiž chodili v tričkách s nápisom "J'aime Calais" a rozdávali ich aj okoloidúcim spolu s propagačnými letákmi. "Pomôžte nám, naše mesto nie je džungľa, ktorú vidíte v televízii," uviedol jeden z občanov Calais.

 

Začiatkom marca úrady pristúpili k demolácii časti tábora, čo však vyvolalo ostré protesty jeho obyvateľov. Niekoľkí z nich svoje prístrešky nechceli opustiť, iní si na protest zašili ústa. Vysťahovaných migrantov premiestňovali do neďalekého tábora, ktorý je od prístavu ďalej. Podľa nedávnych správ médií by sa tam mali nachádzať vyhrievané obytné kontajnery.

 

Akcia úradov nasledovala po tom, čo súd rozhodol, že provizórne obydlia možno zlikvidovať, ale nie spoločné početné priestory využívané ako modlitebne, školy či knižnica.

 

Tábor v Calais na severe Francúzska existuje už dlhé roky. Z prístavu totiž odchádzajú trajekty a plavia sa cez Lamanšský prieliv do Británie, alebo sa do ostrovnej krajiny dá dostať aj vlakom cez Eurotunel. Situácia v tábore v Calais je však zdrojom veľkého bezpečnostného napätia, pretože tam teraz žije až približne 4000 migrantov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies