OBSE kritizovala podplácanie voličov a novinárov počas volieb v Arménsku

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 15:02 • 2 min
OBSE kritizovala podplácanie voličov a novinárov počas volieb v Arménsku

JEREVAN - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes kritizovala priebeh víkendových volieb v Arménsku, keď uviedla, že počas nich zaznamenala kupovanie hlasov i zasahovanie do chodu hlasovania.

slovakia

left justify in out

OBSE vo svojej dnes zverejnenej správe uviedla, že nedeľňajšie parlamentné voľby v Arménsku boli vo všeobecnosti dobre zvládnuté a boli počas nich dodržané základné slobody.

 

Uviedla však, že došlo k viacerým organizačným problémom a zasahovaniu do hlasovania, väčšinou aktivistami politických strán. OBSE si tiež v súvislosti s hlasovaním všimla vyvíjanie "určitého tlaku" na štátnych úradníkov, ale aj zamestnancov súkromného sektoru i novinárov.

 

Víťazom parlamentných volieb v Arménsku sa stala vládnuca Republikánska strana (RPA) prezidenta Serža Sarkisjana, ktorú podporilo 49,12 percenta voličov. Okrem nej sa do parlamentu dostali ešte tri politické strany: centristická aliancia Prekvitajúce Arménsko (BHK), ktorá získala 27,32 percenta hlasov, proeurópska aliancia Cesta von so 7,7 percentami hlasov a socialistická Arménska revolučná federácia so 6,57 percentami.

 

V nedeľu, ešte počas hlasovania, sa objavili obvinenia z volebných podvodov. Generálna prokuratúra po zatvorení volebných miestností oznámila, že prešetruje 220 takýchto prípadov. Vyskytli sa tiež vážne problémy s novým zariadením, ktoré malo potvrdzovať totožnosť voličov podľa odtlačkov prstov. Systém však nespoznal stovky voličov, dokonca ani prezidenta Sarkisjana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies