Mesiac fotografie ponúka 25 výstav, headlinerom je spevák B. Adams

NETKY.SK • 31 Október 2023, 19:00 • 2 min
Mesiac fotografie ponúka 25 výstav, headlinerom je spevák B. Adams

BRATISLAVA - November v hlavnom meste opäť patrí Mesiacu fotografie. Jeho headlinerom je kanadský spevák Bryan Adams. V poradí 33. ročník festivalu prinesie 25 individuálnych aj kolektívnych výstav slovenských a zahraničných autorov na 20 miestach v Bratislave. Štyri výstavy sa konajú v Slovenských inštitútoch vo Viedni, Budapešti, Prahe a Berlíne.

slovakia

left justify in out

"Festival má dve témy, jedna sa týka rozpadu Československa a vzniku dvoch samostatných republík, dvoch kultúr. Snažili sme sa klásť dôraz na to, čo tomu predchádzalo, aký bol stav fotografie na Slovensku, v Česku pred rokom 1993," uviedol pre agentúru TASR na pondelkovej tlačovej konferencii riaditeľ festivalu Václav Macek.

Jeho druhou témou je fotografia v Oriente. V časti Na východ od raja ponúkne šancu zoznámiť sa s tým, čo sa dnes deje v Iráne alebo v Afganistane prostredníctvom tvorby fotografiek Maryam Firuzi, Gohar Dashti, Fatimah Hossaini, ale aj Jiřího Turka. "Autorky prinášajú sugestívne svedectvo o tom, ako sa najmä ženám ťažko žije v exotických, mimoriadne uzavretých kultúrach, ktoré ovláda cenzúra, násilie a patriarchálny životný štýl," približuje Macek.

V programe je zaradená aj rekonštrukcia výstavy Hra na štvrtého (Michal Pacina, Rudo Prekop, Tono Stano) z roku 1986. Návštevníci Mesiaca fotografie uvidia aj expozíciu z fondov Štátnej bezpečnosti a jej sledovania Milana Lasicu, Júliusa Satinského alebo Dominika Tatarku.

O súčasnej podobe českej a slovenskej fotografie podajú správu diela od autorov ako Peter Župník, Jana Šturdíková, Miro Nôta, Boris Németh, Lena Jakubčáková. "Smerovanie nastupujúcej generácie predstaví kolektívna výstava Vo vnútri k 33. výročiu založenia Inštitútu tvorivej fotografie v Opave," dodáva Macek.

Riaditeľ Macek upozornil tiež na surrealistickú fotografiu francúzskeho autora Gilberta Garcina, ktorá ponúkne slovenskému divákovi šancu sledovať dialóg 90. rokov s modernou 30. rokov.

Najväčší priestor venuje festival výstave kanadského speváka, hudobníka, skladateľa, ale aj uznávaného fotografa Bryana Adamsa. V Bratislave predstaví výber z fotografických sérií Wounded (Zranení) a Exposed (Odhalení). Tá zahŕňa portréty osobností ako Kate Moss, Amy Winehouse, britská kráľovná Alžbeta, Mick Jagger, Pink, Pamela Anderson a ďalších.

Súčasťou Mesiaca fotografie (1. - 30. 11.) budú diskusie, workshopy i filmové projekcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: BSK / Galéria Slovenskej výtvarnej únie – Umelka (na titulnej foto Maryam Firuzi - Čítanie v teheránskych uliciach)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies