Obmedzenia odpisovania firemného majetku sa upravia, avizoval Kažimír

NETKY.SK • 5 Október 2014, 12:49 • 2 min
Obmedzenia odpisovania firemného majetku sa upravia, avizoval Kažimír

BRATISLAVA - Pripravované zmeny v odpisovaní majetku podnikateľov sa ešte pred ich schválením v parlamente upravia.

slovakia

left justify in out

Avizoval to dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Ide o ustanovenie v novele zákona o dani z príjmov, podľa ktorého si pri využívaní vymedzeného majetku aj na súkromné účely mali podnikatelia do výdavkov zahrnúť najviac 80 % z jeho ceny.
      

"Tento návrh vzbudil veľkú nevôľu aj dezinterpretácie. Aj na základe rozhovorov s poslancami Národnej rady sme pripravení spolupodieľať sa na pozmeňovacom návrhu, kde by sme toto vyjasnili," uviedol Kažimír v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Novelu v priebehu budúceho týždňa prerokuje finančný výbor parlamentu, definitívne by o nej mala Národná rada (NR) SR rozhodnúť na svojej nadchádzajúcej októbrovej schôdzi.
      

Po úprave tak už nebude zákon obsahovať zoznam konkrétnych vecí, na ktoré sa majú vzťahovať obmedzenia. Pravidlo odpisovania bude vo všeobecnosti platiť tak ako doteraz, bude teda na podnikateľovi, aby zohľadnil mieru využívania firemného majetku na súkromné účely a podľa toho aj jeho započítanie do nákladov. "Ale zostane tam všeobecný návod 80 % pre niekoho, kto sa nevie rozhodnúť a bude sa s tým chcieť vysporiadať. Daňováci budú metodicky usmernení v tom, že v tomto prípade je daňovník vysporiadaný s touto záležitosťou," vysvetlil minister financií.
      

Nezmení sa tak základný princíp, že uplatnenie pravidla je v konečnom dôsledku na vlastnom uvážení podnikateľa. Kažimír pripomenul, že daňové zákony sú postavené na tom, aby sa čo najviac daní vyberalo tzv. dobrovoľným výberom, pričom by to však malo byť spravodlivé. "Či dáte 100 %, 90 %, 80 % alebo 60 %, je v zásade na vás, otázka vášho svedomia a kalkulu, čo je primerané. Zákon nemôže rátať s každou životnou situáciou, to je chiméra," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies