Objavila sa nahrávka s hlasom veliteľa IS, ktorý je údajne mŕtvy

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 08:17 • 2 min
Objavila sa nahrávka s hlasom veliteľa IS, ktorý je údajne mŕtvy

KÁBUL - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila zvukovú nahrávku, na ktorej je údajne hlas veliteľa tejto skupiny v Afganistane Háfiza Saída. To však odporuje tvrdeniam, že Saíd zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Posolstvo, ktoré údajne nahovoril Saíd, bolo zverejnené na webovej stránke IS dva dni po tom, ako afganská spravodajská služba vyhlásila, že zahynul.

 

Audionahrávku nebolo možné nezávisle overiť.

 

Pakistanského občana Saída podľa afganskej spravodajskej služby zabil americký dron v piatok vo východoafganskej provincii Nangarhár.

 

Saíd bol údajne v poradí štvrtým vysokopostaveným členom Islamského štátu, ktorý zahynul pri amerických náletoch v Nangarháre za posledný týždeň.

 

V Afganistane, tradičnej bašte Talibanu, sa k džihádistickej skupine IS hlási čoraz viac militantov, čo z nich robí terč smrtiacich útokov amerických bezpilotných lietadiel. Taliban stále zostáva výrazne dominantným militantným hnutím v Afganistane, ale IS už operuje v najmenej troch z 34 afganských provincii vrátane Nangarháru.

 

Na strane Islamského štátu bojujú v Afganistane rozčarovaní bývalí členovia Talibanu, ale aj zahraniční bojovníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies