Objatie a jeho zázračné účinky

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 12:9 • 2 min
Objatie a jeho zázračné účinky

BRATISLAVA - Čo všetko niekoho hrejivá náruč dokáže a aké prínosy z nej môžete čerpať? Na túto otázku teraz odborníci našli veľmi prekvapivú odpoveď, ktorá určite presvedčí aj najväčšieho odporcu dotykov.

slovakia

left justify in out

Aj keď to môže znieť ako klišé, objímanie je skrátka potrebné. A nejde len o emocionálnu stránku. Spoľahlivo vás totiž ochráni pred infekciou, dostane do psychickej pohody a ešte zaručí nepriestrelnú pamäť.

 

Ľudské telo prirodzene produkuje určité množstvo oxytocínu. To je neurotransmiter umiestnený v centrálnej oblasti mozgu, ktorý stimuluje pocity šťastia, znižuje úroveň škodlivého stresu a zabraňuje úzkosti. Uznajte teda samy, že takého dopingu nie je nikdy dosť. A práve objímaním sa hladina oxytocínu výrazne zvyšuje, čo technicky vzaté funguje ako parádne antidepresívum a nevyčerpateľný zdroj psychickej pohody. Prečo to teda nevyužiť?

 

obrazok

 

Štúdie vykonané na americkej univerzite Carnegie Mellon preukázali súvislosť medzi zdravím a pravidelným objímaním. Unikátne boli hneď z dvoch dôvodov a určite sa nezmazateľne zapíšu do vedeckých dejín. Výskumníci sledovali 400 respondentov a denne im telefonovali s tým, či sa cítia dobre a koľkokrát sa za posledných 24 hodín k niekomu pritúlili. Už to je trochu neštandardný postup, avšak vedci zašli ešte ďalej. V polovici pokusu všetkých zúčastnených zámerne nakazili bežným vírusom chrípky. Čo sa dialo potom?

 

Závery netradičného prieskumu odhalili, že objímajúci sa jedinci vykazovali podstatne menej symptómov choroby a boli proti vírusu viac imúnny. Samozrejme v porovnaní s tými, ktorí sa fyzickej blízkosti druhej osoby vyhýbali a preto tiež skončili s horúcim čajom a vysokou teplotou v posteli. 

 

obrazok

 

"Náš výskum dokazuje, že fyzický kontakt s dôveryhodným človekom nesmierne posilňuje imunitný systém. Ten, kto tak robí pravidelne, je viac chránený pred rôznymi infekciami a ešte sa ľahšie vysporiada so stresom, " vysvetľuje autor štúdie Sheldon Cohen, profesor psychológie pôsobiaci na zmienenej univerzite. Odborník tiež dodáva, že čím väčšia je početnosť objímania, tým lepšie sú účinky.

 

Psychológovia sú si na základe inej štúdie zase istí, že objímanie mierni bolesti všetkého druhu, pretože tlmí napätie vo svaloch a pozitívne ovplyvňuje cirkuláciu krvi. Blahodárne pôsobí tiež na zlepšenie dlhodobej pamäti a zvlášť vhodné je pre mužov, pretože im odbúrava problémy s erekciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona