Mokré plavky - vysoké riziko ochorení. Doma sa radšej neliečte!

NETKY.SK • 21 August 2021, 14:24 • 2 min
Mokré plavky - vysoké riziko ochorení. Doma sa radšej neliečte!

Leto ešte zďaleka nepovedalo posledné zbohom a láka nás prežívať malé dobrodružstvá väčšinou pri vodných plochách. Takéto dobrodružstvá však v sebe skrývajú množstvo rizík. Jedným z nich je aj postrach urológov - mokré plavky. Závažné zápaly močových ciest patria výhradne do rúk odborníka.

slovakia

left justify in out

Najväčšou hrozbou pre náš močový mechúr, obličky a močové cesty sú totiž mokré plavky. Slováci najmä v horúcom letnom období hojne navštevujú prírodné kúpaliská, bazény, či rieky, kde v studenej vode neraz trávia dlhé hodiny. Najhoršie pre zdravie  nášho organizmu je však  ponechať si po vyjdení z vody mokré plavky na sebe.

 

 Podľa slov  erudovaného urológa, docenta doktora Stanislava Žiarana PhD., FEDU, MPH,  sa treba po vyjdení z vody ihneď prezliecť do suchého oblečenia. Pri diskomforte, teda pálení, či rezaní močovej rúry, rozhodne neodporúča liečiť sa doma, ale vyhľadať odbornú ambulanciu špecialistu - urológia.

 

,,Najviac zla zväčša urobí samoliečba, ktorá môže spôsobiť  zhoršenie  infekcie. Doma sa preto radšej sami neliečme!", konštatuje skúsený odbornik.

Vysvetľuje, že na trhu je, najmä v poslednom období, množstvo voľne dostupných doplnkov výživy, zväčša na báze extraktov z brusníc,  ktoré sú však prednostne určené pre prevenciu a nie pre samotnú liečbu. Liečenie  doma môže len zhoršiť rozmnoženie  baktérii E.coli, ktoré sú zväčša zodpovedné za zápaly urogenitálneho traktu.

 

Doma si tiež nemôžeme spoľahlivo odmerať hodnotu CRP, ktorá poukazuje na prípadný zápal v organizme ,, Pri návšteve urologickej ambulancie zvyčajne spravíme rutinné odbery, ktoré môžu občas poukázať aj na závažnejšie ochorenie´´ dodáva docent Žiaran.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies