Obama zdôvodnil svoje rozhodnutie nestretnúť sa s izraelským premiérom

NETKY.SK • 10 Február 2015, 08:17 • 2 min
Obama zdôvodnil svoje rozhodnutie nestretnúť sa s izraelským premiérom

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes obhajoval svoje rozhodnutie nestretnúť sa s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom počas jeho nadchádzajúcej návštevy Washingtonu odôvodnením, že základné pravidlo protokolu prikazuje nestretávať sa s čelnými svetovými politikmi tesne pred voľbami v ich krajinách.

slovakia

left justify in out

"Máme prax nestretávať sa s lídrami tesne pred ich voľbami," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. "Niečo z tohto má do činenia s tým, ako robíme obchod a myslím si, že je pre nás dôležité zachovávať tento protokol, pretože americko-izraelský vzťah nie je o jednej konkrétnej strane," citovala Obamu agentúra Reuters.
      

Americký prezident dodal, že ak by Merkelovú čakali v dohľadnom čase voľby, nebola by pozvaná do Bieleho domu a veľmi pravdepodobne by o stretnutie ani nepožiadala. Izraelská opozícia v sobotu vyzvala premiéra Netanjahua, aby zrušil plánovaný marcový prejav pred americkým Kongresom, pretože spory okolo načasovania jeho návštevy "vážne poškodzujú strategické vzťahy Izraela s USA". Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu, John Boehner pozval izraelského premiéra, aby vystúpil 3. marca v Kongrese a podľa agentúry Reuters ho presvedčil, že pozvanie podporujú ako republikáni, tak demokrati. Nahneval tým však Biely dom, ktorému sa nepáči načasovanie vystúpenia dva týždne pred izraelskými parlamentnými voľbami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies